Pasulj ili ananas – pitanje je sad

 

imageProsečna neto zarada isplaćena u martu u Valjevu iznosila je 36 432 dinara. U istom mesecu najviše su zaradili Lajkovčani, a najmanje Ljižani. Procena je da će i aprilska plata biti na istom nivou. U medjuvremenu cene namirnica na valjevskoj pijaci dostigle astronomske cifre pa se tako pasulj prodaje po ceni ananasa, a jabuka je skuplja od pomorandže.

 

Zaposleni u Valjevu ostvarili su u martu prosek neto zarade od 36 432 dinara pokazuju podaci Zavoda za statistiku. U istom mesecu Lajkovčani su zaradili u proseku 56 456 dinara, Mioničani 34 624 dinara, Osečanci 32 011, Ubljani 33 340 dinara, a najmanje Ljižani 28 298 dinara. Iako je svima jasno da od ove cifre treba odmah oduzeti minimum deset hiljada koje sleduju državi po osnovu komunalija , računa za struju , kablovsku televiziju i sl. podjednako je utvrdjeno i da je sve ostalo potrebno za namirnice .
Prolećna pijaca u Valjevu mnogima je nažalost postala potpuno nedostižna s obzirom da je već u ovom mesecu zabeležn vrtoglavi rast cena pa se kilogram pasulja koji se nekada smtrao sirotinjskom hranom upravo zbog svoje dostupnosti i niske cene prodaje po ceni od 300 dinara. Za taj novac porodica može da kupi i kilogram ananasa. Istovremeno kilogram jabuka kojima su se nekada u Srbiji punili s jeseni podrumi košta koliko i kilogram pomorandži 100 dinara.Verovali ili ne kilogram praziluka se ovog vikenda prodavao po ceni od 200 dinara, a o krastavcima i paradajizu da i ne govorimo.
Kako smo došli do toga da namirnice koje putuju koristeći tri vrste prevoza na kraju budu jeftinije od domaćih proizvoda pitanje je za stručne službe i državu , a kako da se sa zaradom iz privatnog sektora koja je daleko niža nego u javnom sektoru preživi jedan mesec pitanje je za sve gradjane.
S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.