Parking na Gradcu

      Нема коментара на Parking na Gradcu

imagePo informacijama iz Gradske uprave od prvomajskih praznika u funkciji će biti parking prostor uz reku Gradac, koji će građani moći besplatno da koriste. Problem saobraćaja uz reku Gradac o kome svi govore zapravo niko nije trajno rešio.

I ovog leta neće biti rešen problem saobraćaja na reci Gradac, ali je gradjanima ponovo na usluzi parking, a saobraćajna policija vršiće pojačanu kontrolu saobraćaja. U proteklim godinama mogla su se čuti najrazličitiji predlozi za rešavanje problema saobraćaja u ovom delu reke. U više navrata se govorilo o mogućnosti naplate prolaska automobila, izdavanju posebnih nalepnica za tamošnje meštane pa i postavljanja vozića koji bi se kretao na relaciji od brane gde bi bila postavljena rampa pa sve do Vajata. Prošle godine moglo sečuti da se radi projektovanje pešačke staze levom stranom korita reke Gradac. „ U Direkciji je uradjen projekat na nivou idejnog rešenja ,. Ali su prošlogodišnje poplave koje su urušile jedan deo korita izmenile i samu konfirguraciju obale . Napravljen je i plan eksproprijacije. Nama je neophodno da napravimo dogovor sa preduzećem Srbija vode koje je vlasnik dve trećine zemljišta i vidimo da li bi nam oni dozvolili takve radove , a tu je i eksproprijacija zemljišta“, objašnjava direktor Direkcije Dragan Jeremić.
Po njegovim rečima za bilo kakvo rešenje neophodna je saglasnost tamošnjih meštana koji nisu radi da se saobraćaj u potpunosti obustavi, što je nekada bila popularna ideja, a takvu zamisao nisu podržali ni vlasnici ugostiteljskih objekata na reci Gradac .

image „Još 2013 . godine moj predlog i rešenje kako ga ja vidim, ovog problema, bio je uvodjenje vozića koji bi saobraćao od brane gde bi bila postavljena rampa pa sve do Vajata. Ovaj vozić bio bi svojevrsna atrakcija s jedne strane, a sa druge problem bi bio zaista rešen. Šta to znači? To znači da bi saobraćaj tada bio dozvoljen samo za vozić i bicikle. To nije velika finansijska investicija i lako bi mogla biti realizovana , ali nam je opet za to potrebna saglasnost tamošnjih meštana“, tvrdi Jeremić.
Grad je sada ponovo otkupio parking koji će za sve biti besplatan , ali iskustvo ranijih godina pokazuje da i pored postojanja parkinga posetioci na reci Gradac ipak automobilom prolaze do svojih odredišta.
Grad godinama traži rešenje , ali ga ne pronalazi , možda pre svega zbog svojih dvostrukih aršina i bez jasno definisane odluke šta se želi sa rekom Gradac i od nje? Naime grad svake godine izdvaja sredstva za funkcionisanje EKOD-a Gradac podržavajući ideju o očuvanju reke , a sa druge strane dozvoljava bespravnu gradnju i urbanizaciju obale u smislu postavljanja ugostiteljskih objekata mimo postojeće gradske odluke koja to izričito brani. Sve dok grad bude imao neodlučan stav po pitanju ove reke i pokušavao da interes društvene zajednice podredi interesu pojedinca do tada se može očekivati i bahato ponašanje gradjana u smislu nepoštovanja parkinga. A možda je ipak kaznena poslitika u pitanju? Ona jedina dokazano rešava probleme u vidu visokih kazni.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.