Ne može baš sve da se zna

imageValjevski funkcioneri kao I svi ostali u Srbiji dužni su da Agenciji za borbu protiv korupcije dostavljaju godišnje izveštaje o imovinskoj karti. Agencija ne ažurira revnosno na sajtu podatke , a do neke imovine koja se vodi na članove porodice funkcionera nije moguće ni transparentno doći odnosno za tako nešto portrebna je njihova dozvola. U Valjevu su tako po dostupnim podacima retki funkcioneri koji imaju automobil, a neki nemaju ništa sem plate I odela.

Pretragom gradskih funkcionera na sajtu Agencije moguće je pronaći:
Gradonačelnik Stanko Terzić prijavio mesečnu zaradu u iznosu od 97.420,00, trosobnu kuću od 63m2 I trosobnu kuću od 89m2, osnov sticanja nasledstvo. Ne poseduje automobil I štednju.
Žarko Kovač imovinu prijavio u 2014. godini I to mesečnu zaradu od 95 000 dinara I depozitni I štedni ulog u bankama. Na sajtu Agencije nema podataka da Kovač poseduje automobil ili stambenu jedinicu.
Milorad Ilić pomoćnik gradonačelnika prijavio je u oktobru 2014. godine zaradu u iznosu od 95 000 dinara , stan trosoban, 94.7 m2 sa vlasnmičkim udelom ½, a osnov sticanja otkup. Ilić je Agenciji prijavio I dvosobnu vikendicu od 52m2 stečenu po osnovu kupovine , automobil KIA Rio1,4 kupljenu 2008. godine I štednju u bankama. Ilić je 2010 godine prijavio I akcije NIS-a А 5 nominalne vrednosti 500 RSD ove akcije ne navode se u izveštaju iz 2014. godine.
Jelica Stojanović imovinsku kartu prijavila je 2013 godine u kojoj se navodi od nepokretne imovine : kuća od 80m2 1/2vlasništva,pomoćni objekat 50m2 1/2vlasništva, njiva 2.76.15ha ½ vlasništva , njiva 0.23.36 ha ½ vlasništva sve stečeno po osnovu Ugovora o doživotnom izdržavanju I jednosoban stan od 37m2 u vlasništvu stečen po osnovu kupovine, te godine u prijavi je navela automobil Jugo I traktor stečeni po osnovu kupovine.
Na sajtu Agencije postoji I izveštaj koji je 2012. godine predao Nikola Radojičić plaćeni član Gradskog veća koji izuzev tadašnje zarade u visini od 74 000 dinara zapravo u izveštaju navodi da ne poseduje ništa. Načelnik okruga Vladimir Petrović 2013. godine prijavio je zaradu od 113 000 dinara, volkswagen pasat iz 1997. godine stečen po osnovu kupovine

Na sajtu Agencije trenutno nije moguće pronaći izveštaje o prijavljenoj imovini Svetlane Beljanski pomoćnice gradonačelnika , Mihaila Jokića predsednika Skupštine ,Aleksandra Vujić Subotića načelnika Gradske uprave , ali to ne znači da prijave nisu predali izveštaj već kako nam je rečeno u Agenciji, moguće je da podaci nisu ažurirani.

Od svih valjevskih direktora jedini dostupni izveštaji na sajtu su izveštaji direktora Vodovoda Djordja Pavlovića iz 2012 godine koji sem zarade nema nikakve druge imovine I direktora Direkcije za urbanizam Dragana Jeremića koji je izveštaj predao 2013. godine u kom se navodi tadašnja zarada od 80 000 dinara I trosoban stan od 67 m2 stečen po osnovu kupovine.
U Agenciji za borbu protiv korupcije navode I da ukoliko funkcioner nije menjao imovinu odnosno nema novih dodataka može ispuniti formular ranijim postojećim stanjem.
Na sajtu se s obzirom da su izveštaji mahom iz ranijih godina navedene zarade pre Uredbe Vlade o smanjenju zarada tako da su sadašnji iznosi zarada funkcionera zapravo umanjeni I ne odgovaraju tim podacima. Jedini novažurirani izveštaj predao je gradonačelnik Stanko Terzić, a pregledom ranije predatih izveštaja njegova imovina se nije menjala.
Ipak na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nalaze se samo podaci o imovini funkcionera. Bez dozvole članova porodice nema objave šta se sve vodi na njihovo ime. Zakon propisuje da su podaci o imetku supruge, dece i bliskih rođaka unose u izveštaj funkcionera koji se dostavlja Agenciji za borbu protiv korupcije, ali ne smeju da se objavljuju bez dozvole vlasnika. Zato se u raportima na sajtu Agencije navode samo iznosi plata predstavnika vlasti i nekretnine koje su na njihovo ime.
Ukoliko posumnja da nešto nije u redu sa izveštajima, Agencija te podatke „ubacuje“ u program vanredne kontrole, a za dostavu lažnih podataka može se dobiti zatvorska kazna od šest meseci do pet godina. Ipak za sada je nepoznato da je neko zbog izvrdavanja ovog zakona otišao na robiju dok postoje podaci o dvadesetak podnetih krivičnih prijava istovremeno ne postoje podaci kako su procesi završeni. Da li je neko zaista snosio odgovornost zbog kršenja Zakona?
Ovaj zakon praktično omogučuje Agenciji da ima uvid u kretanje imetka funkcionera , ali ne I javnosti pa ono što možemo videti jeste da valjevski funkcioneri imaju automobile , ali se oni očito vode na njihove supruge , muževe ili decu ukoliko su punoletna pa su za javnost ti podaci nevidljivi . Valjevski funkcioneri verovatno imaju I nepokretnu imovinu koja se vodi na članove porodice . Istovremeno očekivati da će Agencija proveriti hiljade I hiljade funkcionera u smislu kontinuiranog praćenja ravno je nemogućem , a sama činjenica da Agencija navodi da postoje neke prijave imovine koje nisu ažurirane na sajtu govori u prilog tome da Agencija očito nema pune kapacitete za sprovodjenje zakona.

S.V.
*podaci korišćeni u tekstu preuzeti sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije http://www.acas.rs/pretraga-registra/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.