Izložba već zaživela

imageIzložbu Valjevo 1914-1915. godine – grad bolnica do sada je, za kratko vreme, video veliki broj Valjevaca, ali i više stranaca. Izložba će biti otvorena do kraja avgusta , a potom kreće u Beograd.

Iako je prvobitno bilo planirano da izložba Valjevo 1914-1915. godine – grad bolnica bude zatvorena prvog juna zbog očekivanog dolaska Valjevaca van Valjeva, njihovih prijatelja i turista u letnjim mesecima ona će ipak trajati do kraja avgusta.
„Samog prvog dana, u četvrtak, je registrovano više od 650 poseta, što publike na otvaranju što posetilaca koji su dolazili do kraja dana. A od petka do sada došlo je znatno više od 1000 ljudi. Samo u subotu je bilo preko 300 posetilaca. Zbog masovnih poseta škola veća je poseta iz Valjeva, ali svakoga dana registrujemo i veći broj posetilaca van Valjeva.“ govori o poseti izložbi direktor Muzeja dr Vladimir Krivošejev.
Medju posetiocima sa strane bilo je i stranaca i to dva Danca, četiri Holandjanina, dva Engleza i dva Finca. Krivošejev kaže da je izložba već u ponudi školama i turističkim agencijama. „ Faktički posete ekskurzija imaju unapred pripremljen plan kretanja, ali su sve obaveštene da je i izložba u ponudi Muzeja. Ali ima najava da će posebne grupe doći u Valjevo baš zbog izložbe. To su uglavom članovi različitih udruženja za negovanje tradicije ratova od 1912. do 1918, a najavljuju se i različita izletnička udruženja. Mi od jeseni planiramo prvo gostovanje izložbe u oktobru u Beogradu, u galeriji Doma vojske, gde će izložba možda imati i puniji efekat. Posle toga sledi Novi Sad i Kragujevac. A na otvaranju su i Čačani izrazili interesovanje da je preuzmu“, kaže Krivošejev.
Po njegovim rečima iz Čačka su upravo na otvaranje izložbe došle četiri nezavisne grupe počev od predstavnika lokalne samouprave do ljudi iz različitih ustanova kulture.
Na samom otvaranju najavljeno je da će u Arhivu biti pripremljena stalna postavka na temu Valjeva kao grada bolnice, a Krivošejev kaže da su za sada nepoznate mnoge pojedinosti: „Stalna postavka toga tipa nam je neophodna. Kolege iz Arhiva to spremaju . Jedan prepoznatljiv istorijski brend Valjeva su događanja vezana za Seču knezova i Prvi srpski ustanak koji u našem gradu već imaju svoje značajne memorijale. To su: Muselimov konak, Kula Nenadovića, više spomenika i bista, kao i elemeti sadržaja kompleksa u Brankovini. Drugi istorijski brend su događaji vezani za Valjevo kao grad bolnicu 1914-1915, koji sem prigodnog pomena u stalnoj postavci Muzeja nema drugog trajnog podsećanja, a moralo bi da ga bude. Nadam se da će kolege iz Arhiva uspeti u svojim zamislima, kao i da će uspeti da izbegnu staru zamku da se izložbe priređuju samo da bi se priredile, a da se potom ne vodi računa o glavnoj njenoj nameni – širenju kulturnog uticaja, edukaciji i jačanju idenetiteta, što zahteva stalan rad na marketingu radi privlačenja što većeg broja posetilaca.“

Izložbu Valjevo- Grad bolnica valjevski Muzej pripremao je godinu dana, a pored istraživačkih aktivnosti, osmišljavanja koncepcije i dizajna, veliki napori su uloženi i u obezbeđivanje donatorskih sredstava kako bi izložba bila što reprezentativnija. Podsećamo da i table postavljene krajem prošle godine ispred zgrada koje su tokom Velikog rata bile u funkciji bolnice predstavljaju integralni deo izložbe, koja se tako širi van prostora Muzeja, dodatno ukazujući na činjenice o Valjevu kao gradu bolnici.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.