Grad prodaje imovinu koju ne koristi i podiže kredit

imageGrad Valjevo definitivno će uzeti kredit za izgradnju Hale sportova. Ostatak sredstava potrebnih za Halu biće obezbedjen od prodaje gradskih lokala i imovine koju grad inače ne koristi. Na sednici Veća već potvrdjena prodaja nekoliko prostora i objekata.

Direktor gradske Direkcije za urbanizam Dragan Jeremić danas je potvrdio da je doneta odluka o kreditnom zaduženju grada za izgradnju Hale sportova u Valjevu. Po njegovim rečima u pitanju je kredit za treću fazu izgradnje.“Odustali smo od municipalnih obveznica jer su se pokazale kao skuplja varijanta od kredita. Ukupna projektovana vrednost treće faze je 488 miliona dinara i to podrazumeva kompletnu izgradnju sa pokrivanjem .Ostaje četvrta faza koju čine instalacije i peta faza opremanja. Ova faza je najskuplja i najbitnija i naš cilj je da to uradimo u ovoj i sledećoj godini“, kaže Jeremić koji je novinarima danas preneo i da je iz ministarstva sporta dobijen odgovor da Hala u Valjevu nije objekat od nacionalnog značaja te i preporuku da se grad sam snadje za novac. Po informacijama iz Beograda ministarstvo sporta će u ovoj godini finansirati samo izgradnju atletske dvorane u Beogradu.
“ Jasno su nam rekli da nemaju para za to. Predložio sam da mi to finansiramo fazno , ali su ostali pri stavu da fazno finansiraju samo nacionalne projekte. Ja sam juče bio sa predsednikom OS Srbije koji mi je potvrdio da će iskazati kao Savez podršku našem projektu. Zatražio sam i sastanak kog g.Djilasa u KS Srbije kako bi i od njih dobili podršku koju ministarstvu traži da bi izgradnju Hale proglasili objektom od nacionalnog značaja. Jednu smo podršku dobili i čekamo Djilasa , a nacionalni savezi su spremni da nas podrže“, objašnjava Jeremić.
Pomenutih 480 miliona biće dobijeno na dva načina i to od kredita i od prodaje imovine. „Grad ne treba da bude vlasnik lokala koje izdaje , lokala koje niko ne plaća a koristi , gradu ne trebaju stanovi u kojima se ne zna ko stanuje. Sve što prodamo biće iskorišćeno za to , a od toga nam zavisi i visina kredita koji ćemo podići.Sve ono što nije u funkciji grada biće prodato. Imamo recimo ovde lokal koji neko plaća 200 evra mesečno , njegova tržišna vrednost je 10 miliona dinara. Koliko nam godina treba da prikupljamo kiriju od tog lokala da bismo imali neki novac za koji nešto može da se uradi. Mi nećemo više ništa izdavati i ono što neko bespravno koristi više neće moći da koristi“, tvrdi Jeremić.
Na pitanje Vamedie da li to podrazumeva i eventualno prodaju Doma vojske Jeremić je rekao da je to moguće , ali ukoliko se pojavi smislen kupac sa smislenim planom i idejom.“ Ukoliko dobijemo kupca koji ima razvojni plan za taj objekat i ako su sredstva zanačajna za izgradnju Hale mi ćemo to uraditi . Ako se ne pojavi izvesno će to biti objekat gradske biblioteke.Mi sada nemamo novca za to, treba taj objekat održavati plaćati troškove , a za to nema para. Ako se pojavi investitor pod našim uslovima prodaćemo zgradu“, kaže Jeremić.

image Istovremeno na pitanje Vamedie da li to znači da sada grad konačno popisuje svoju imovinu Jeremić je odgovorio potvrdno:“ Mi 40 godina ne znamo šta je naše.Onda nismo sigurni ko je gde , šta imamo gde se to nalazi. Ništa. To se sada uvodi u red. Mi imao objekte koje godinama neko koristi , a ugovori o tom korišćenju istekli pre 20 godina. Neki objekti propadaju zbog nebrige. Verujte mi ćemo prodati i postojeću Halu sportova da bi napravili novu. Što će nam? Ulaganja u nju sada bi koštala više nego da je iznova gradimo. Pa da li vi znate da je zemljište na kom se ta hala nalazi vlasništvo Krušika? To niko trideset godina nije papirološki sredio. Imovina mora da se zna jednom za svagda . Niko se nije bavio time. Prošli su svi mogući vozovi. Taj plac je gradski , a vodi se na Krušiku jer to neko nije odradio svoj posao“.
Po njegovim rečima sve parcele na Divčibarama koje imaju neku tržišnu vrednost i za koje se može obezbediti kupac će biti prodate. Na pitanje da li se to odnosi na kućice na Divčibarama Jeremić kaže da su one u vlasništvu TO Valjevo. Ipak Grad je osnivač TO pa je zakonski moguće da se uradi i prenos vlasništva , ali potom i prodaja.
„Mislim da će kamp Breza biti već na Skupštini za prodaju , prostor ispod Maljena takodje i još tri ili četiri parcele. Konkretno recimo ispod Maljena taj prostor podrazumeva da može da se napravi na tom mestu teren , a ne mogu smeštajni kapaciteti. To nema razumnog objašnjenja. Grad se vodi kao vlasnik 70 hektara na Divčibarama . Od toga je realnih 40 hektara , a ostalo je u postupku restitucije. Što se tiče Direkcije uveliko se radi popis svega što su gradske ulice šta su slobodne parcele , stanovi i objekti koji su vlasništvo grada takodje se popisuju“, rekao je Jeremić.

Na sednici Veća odlučeno je da grad oglasi prodaju poslovne zgrade u ul. Vojvode Mišića 50 površine 439 m2 i pripadajućeg zemljišta, tri poslovna prostora u suterenu u sastavu stambeno-poslovne zgrade u Prešernovoj ulici bb površina 33,30 i 48 kvadrata.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.