Deset godina Kluba za traženje posla

imageKlub za traženje posla u Filijali Valjevo Nacionalne službe za zapošljavanje obeležava deset godina uspešnog rada. Klub za traženje posla je bio treći otvoren klub u Srbiji, sa najdužim kontinuiranim iskustvom u regionu(izuzev Slovenije).

Prva radionica počela je sa radom 21.marta 2005.godine nakon svečanog otvaranja na kome su prisustvovali predstavnici Nemačke ambasade, Nemačkog zavoda za zapošljavanje, socijalnih partnera i kolege iz svih Filijala NSZ. U naredne dve godine, nakon što je zahvaljujući donaciji USAID Klub tehnički opremljen, proglašen je za jedan od najboljih projekata USAID u Srbiji. Umrežavanje u lokalnoj zajednici kroz realizaciju projekta „Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza“ – na temu zapošljavanja mladih doprinelo je tome da mediji predlože Valjevski klub kao jedan od primera primene standarda EU u Srbiji 2009. godine.
Volonteri iz kluba uz podršku Filijale i Grada Valjeva 2010. godine uradili su Analizu stanja na tržištu rada u Valjevu. Tokom 2011. i 2012. godine Klub je prepoznao šansu za zapošljavanje u multinacionalnim kompanijama, tako da su obrađivani zahtevi globalnog poslovanja, specifičnosti rada u stranima grupacijama:motivacija, komunikacija, upravljanje sobom, planiranje i izvršavanje obaveza. Osma godišnjica kluba obeležena je pod naslovom „Nemačka – obećana zemlja“ u cilju što bolje pripreme kandidata medicinske struke za razgovor sa predstavnicima Nemačkog zavoda za zapošljavanja. Povodom devete godišnjice kluba održana je Radionicom na temu Odnosa sa javnošću. Svim zainteresovanim kandidatima profesorka Slavica Đurđević nesebično je prenela svoje bogato iskustvo iz oblasti PR. Polaznici su upoznati sa leksikonom PR i naglašena je važnost dvosmerne komunikacije sa javnošću, internom i eksternom – klijenti, mediji, lokalna zajednica, socijalni partneri.
Za deset godina, koliko postoji Klub za traženje posla pri Filijali Valjevo, je prošlo 1757 nezaposlenih lica i 75 studenata kroz 165 grupa i 6600 sati interaktivnog rada. U roku od 6 meseci po završenoj obuci zaposleno je 30,51% kandidata, 12,50% volonterski je angažovano, dok je 9,80% nastavilo dalje školovanje. Tokom radionica 60 gostiju iz domaćih i svetskih kompanija iznelo svoja iskustva iz oblasti HR, finansija, osiguranja, prodaje, turizma, kulture. Prilikom selekcijei izbora kandidata u kompanijama korišćeno je 90 različitih upitnika za samoprocenu, testova itd. 320 polaznika obuke kao volonteri učestvovali su na sajmovima zapošljavanja, gradskim manifestacijama kao što su: Noć Muzeja i Tešnjarske večeri, na aktivnostima saradnje sa socijalnim partnerima itd.

Postavljena je odlična baza za dalju nadogradnju novih mogućnosti razvoja kluba za traženje posla.

STOGA JE NAŠ PRIORITET, PODRŠKA I POZIV NAŠIM PARTNERIMA DA ZAJEDNO SPROVODIMO NOVI KONCEPT U ZAPOŠLJAVANJU!

Rada Sević

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.