„Vodovod“ čeka kredit

imageValjevski „Vodovod“kandidovao je projekat zamene vodovodne mreže kod nemačke razvojne banke KFW. Realizacijom ovog kredita Valjevo bi dobilo od 40 do 50 km novog cevovoda.

Gubici u vodovodnoj mreži tema su već jedan duži vremnski period , a uporedo sa tom pričom mogla se čuti i informacija da grad nema sredtava da finansira pomenutu zamenu. Rešenje ovog problema i stabilizacija u snabdevanju vodom pronadjeno je u kreditnom zaduženju u visini od 3 miliona evra po uslovima grejs period pet godina, rok otplate četiri godine i kamata koja ne prelazi 2,5 odsto godišnje. S obzirom na to da je od ukupne vrednosti 30 odsto donacija, JKP „Vodovod-Valjevo“ otplaćivaće 2,1 milion evra. “ Mi još uvek nemamo potpisa ugovor o kreditiranju , trenutno se radi nešto što se zove Studija opravdanosti . Nemačka razvojna banka kao kreditor je izabrala svog konsultanta , oni imaju jednu ozbiljnu ekipu ljudi koja ne radi prvi put ovaj posao i prolazi se kroz sve aspekte poslovanja Vodovoda. Oni posmatraju sve i nakon te Studije opravdanosti konsultant predlaže banci da li uopšte da kreditira takav zahtev. Tek kada se dobije ta Studija opravdanosti Vodovod , Grad Valjevo i Vlada Srbije će potpisati taj ugovor sa kreditiranjem „, kaže Djordje Pavlović direktor Vodovoda.
Osim obnove cevovoda, obezbeđena sredstva koristiće se za nabavku merne opreme, merača protoka i pritiska kojima se omogućuje pravilno zonsko snabdevanje, za nabavku i zamenu vodovodnih armatura, zatvarača, ventila, kućnih priključaka i vodomera zbog koji se takođe stvaraju veliki gubici vode. Tu je i drugi značajan segment ovog programa: uvođenje automatskog daljinskog sistema upravljanja i postizanje energetske efikasnosti postrojenja, što će dovesti do upravljanja preduzećem na bazi savremenog hidrauličkog modela. Takav model omogućava ravnomerno i efikasno vodosnabdevanje i korišćenje vode u svim gradskim zonama u slučaju kvarova, promena pritiska, suše ili drugih vanrednih okolnosti.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.