U valjevskim školama polovična nastava

imageNa protest prosvetnih radnika danas iz Valjeva ide 150 prosvetara. U pojedinim školama nastavu drže prosvetari koji ne idu u Beograd.na spisku predstavnika sindikata nalazi se sedam škola za koje kažu da su obustavili rad zbog odlaska na protest.

Danas nastave nema u školama „Sestre Ilić“ „Vladika Nikolaj“, „Desanka Maksimović“, „Nada Purić“ kao i u OŠ „Milovan Glišić“ u Valjevskoj Kamenici, a nastave nema ni u Gimnaziji i Medicinskoj školi.
Prosvetari su u štrajku počev od 17 novembra prošle godine i od tada se u školama održavaju časovi u trajanju od po 30 minuta. Medjutim ima i onih koji nastavu drže 45 minuta što dodatno stvara probleme pa se u nekim školama išlo i na izmenu rasporeda časova. Ovog jutra situacija u školama sa časovima je šarena jer jedan deo prosvetara ostaje i danas se održavaju njihovi časovi. „ Ovo je strašno, pola ih je otišlo pola je tu , izmenjali su smene , nastave ima pa mora i produženi boravak da se organizuje sa prepolovljenim kolektivom“, rekao je jutros direktor jedne od valejvskih škola.
Protest će dana su Beogradu biti održan na Trgu Nikole Pašića i pred Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Prosvetari traže da zbog visine njihovih zarada budu izuzeti iz odluke Vlade o smanjenju zarada u javnom sektoru. Do današnjih dana nije bilo pomaka u ostvarenju tih zahteva izuzev ponude koju su dobili od ministarstva za jednokratnom pomoći.
Časovi već predugo traju po 30 minuta i u takvoj atmosferi je završeno i prvo polugodište ,a izvesno da će i ovo tromesečje proći isto. Kako se na polugodištu čula i pretnja da ocene neće biti zaključene , ima li mesta pitanju –Šta će biti na kraju školske godine?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.