Susret sa Ljubom Popovićem povodom 30 godina Moderne galerije

imageModerna galerija u Valjevu ove godine obeležava 30 godina postojanja. Značajan jubilej će biti obeležen u subotu 28. marta u 12 časova, otvaranjem izložbe slika iz kolekcije Draška Milićevića. Tim povodom, danas je sa slikarom Ljubom Popovićem, idejnim tvorcem Moderne galerije razgovarao gradonačelnik Stanko Terzić.

Današnjem sastanku su pored gradonačelnika Stanka Terzića, prisustvovali njegov pomoćnik Milorad Ilić, Dušan Jovanović, direktor Moderne galerije, Dušan Mihajlović, nekadašnji predsednik opštine i Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije.
Gradonačelnik se zahvalio velikom slikaru Ljubi Popoviću i Dušanu Mihajloviću, predsedniku opštine Valjevo u vreme kada je otvorena Galerija, na tome što su osnivanjem institucije kulture, koja je dobila nacionalni značaj, svrstali Valjevo na mapu najznačajnijih centara umetnosti, ne samo u Srbiji, već i šire.
Gradonačelnik Stanko Terzić se zahvalio i svim kasnijim predsednicima i gradonačelnicima Valjeva, koji su pomogli da se održi Moderna galerija, koja danas spada u najbolje galerije u Srbiji.
Slikar Ljuba Popović je zadovoljan odnosom gradskih vlasti prema Modernoj galeriji, koju vidi kao stožera kulture:
“Moramo da kultivišemo naš grad, jer u ovom vremenu antikulture u Srbiji, Valjevo ima veliko preimućstvo. Sve dosadašnje vlasti u Srbiji sam doživljavao onako kako su se one ponašale prema kulturi, a Valjevo je izuzetak u ovoj priči. Odnos prema kulturi je svuda u svetu narušen i to nije samo slučaj u Srbiji. Valjevo ima kvalitetne ljude, nije u zapećku i ima nade. Garantujem vam da je kultura najjeftinija za napredak društva. Ona oplemenjuje i daje smisao životu”, rekao je slikar Ljuba Popović, u razgovoru sa predstavnicima Grada.
Ljuba Popović je konstatovao da za 30 godina rada Moderne galerije, jedini ministar kulture koji je prisustvovao otvaranju neke izložbe u Valjevu je Voja Brajović. On je naglasio da ministri kulture nisu svesni značaja koji Moderna galerija ima za Srbiju, što dokazuje i njihov odnos prema ovoj instituciji.
“Za sve ove godine Galerija nije dobila nikakvu pomoć države, već jedino od Grada, ali i velikih slikara, čija su dela izlagana u Valjevu. Oni su sa zadovoljstvom poklanjali svoje slike Modernoj galeriji, tako da danas posedujemo impozantnu kolekciju, koja zavređuje da bude izložena u Muzeju fantastike, za čije otvaranje se zalažem. Mi imamo dostojanstvo i nećemo da tražimo milostinju od Ministarstva kulture, već oni moraju da se zainteresuju za Modernu galeriju”, rekao je Ljuba Popović.
Na izložbi biće izložena dela Vladimira Veličkovića, Milovana Vidaka, Dade, Jordana, Milića od Mačve, Miloša Šobajića, Dimitrija Popovića, Radomira Reljića, Saše Marjanovića, Miljenka Stančića, Svetozara Samurovića, Milana Tucovića, Leonida Šejke, Voje Stanića i Ljube Popovića, iz kolekcije Draška Milićevića, koga je slikar Ljuba Popović nazvao jednim od stubova Moderne galerije.

Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.