„Strucnjaci“ iz Valjeva nisu potrebni Drenajiću

imageZZ u Drenajiću za samo tri godine rada ostvarila zaradu, kupila kamion i ovih dana počinje zidanje magacina . Svojevremeno zadrugari napustili zadrugu „Planinsko voće“ koju su vodili Dragoljub Krstic i Miloš Puric i osnovali svoju. Za Vamediu kažu da su se opametili

Ideja zadrugarstva je budućnost u razvoju poljoprivrede u Srbiji , stav je i države Srbije . Nekada veoma upešne zadruge svuda u državi pomagale su razvoj poljoprivrede , ali na žalost iz nekog razloga jedna za drugom zadruge su se gasile. U selu Drenajić trenutno postoji ZZ koja nosi naziv svog sela , a koju su osnovali sami proizvodjači. “ Nas sedamnaest smo se udružili oformili zadrugu i uglavnom se bavimo voćem. Prošle godine smo predali 12 vagona što maline što kupine“, prica Radiša Stanić direktor ZZ.
Ova zadruga postoji samo tri godine i za to vreme od zarade zadruge kupljen je kamion , a ovih dana počinje zidanje magacina. “ Mi smo naravno zaradili zbog predaje voća , ali i naša zadruga je zaradila pa smo rešili da uložimo u ta obrtna sredstva i sad ćemo zidati magacin jer smo do sada morali da ga iznajmljujemo. Na zadruga je organizovana baš kako to zakon nalaže imamo direktora imamo skupštinu , sve što je potrebno“, objašnjavaju zadrugari.
U ovom selu po njihovim rečima postojao je jedan raniji pokušaj zadruge.
U pitanju je bila kako kažu ZZ „Planinsko voće“, o kojoj svi sve znaju , a u kojoj je član zadruge bio Miloš Purić iz Valjeva , a na mestu direktora Dragoljub Krstić iz Udruženja Pobeda . “ Pa to je bila zadruga “ Planinsko voće“ i ovde je Krstić bio direktor, a Puric član zadruge. To je radilo dve godine , a možda i manje . Predali smo mi voće , ali zadruga kao nije imala nikakvu zaradu. Da su nam rekli da je neki minus mi bi prihvatili, da je pet hiljada dinara plus i to bi , ali oni su nama pokazali saldo nula. Baš ništa. Oni su to sve papirima pokrili, tvrdili su da su imali troškove , ali nije u tome poenta. Mi to nismo mogli da proverimo i zatražili smo od Purića da kao član napusti zadrugu , ali oni nisu hteli nijedan. Krstić je tu bio kao zaposleno lice , ali Purić je bio član zadruge. E kad oni nisu hteli da odu mi smo lepo otišli mi i to je tako propalo „, priča jedan od zadrugara.
Poljoprivrednici su potom za ove tri godine dokazali da zadruga mora da ostvaruje prihode pored pojedinačne zarade zadrugara. Dokaz tome je novi kamion i magacin čije zidanje počinje. Stanić nije želeo da komentariše ranije pokušaje zadruge , ali je za Vamediu potvrdio da postoje troškovi , ali i očiti prihodi.
Drenajićki zadrugari tvrde da im je dobro samima i da više neće kako kažu angažovati „strucnjake“ iz Valjeva. “ Opametili smo se „, porucuju u više glasova.

S,V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.