Podizanje krsta visokog 13 metara u četvrtak pre podne

imageKrst koji je prvobitno trebao da bude postavljen kod manastira Pustinja u četvrtak će biti postavljen na ušću reka Gradac i Kolubara u neposrednoj blizini Hrama Vaskrsenja Hristovog . Krst je visok 13 metara, a iz Lajkovca do Valjeva biće transportovan vučnim vozom. Da bi bilo otkačeno uže prilikom postavljanja u krst će ući jedan od montera.

Posle Krupnja gde postoji krst visok 15 metara nešto niži, od 13 metara biće postavljen u blizini Hrama u Valjevu. Još 2013. godine zamisao episkopa Milutina i sveštenstva bila je da kruna svečanosti obeležavanja Milanskog edikta bude postavljanje krsta na litici kod manastira Pustinja koji je izgradila firma „Kolubara metal“ .Po rečima Milovana Teovanovića arhijerejskog namesnika valjevskog protojereja, nikada se nisu stekli uslovi za transport pomenutog krsta. „ Tražili smo asistenciju od vojske i policije da se helikopterom prenese krst. Nije bilo uslova za to , a dogodile su se i poplave . Razgovarali smo čak i sa Omerom Mehićem sada pokojnim pilotom koji nam je rekao da je moguće transportovati helikopterom krst. Medjutim episkop je bio mišljenja da je neophodno da najpre odredimo lokaciju pa je bilo predvidjeno da vučnim vozom krst dodje do Valjeva pa potom helikopterom do Pustinje. Odustalo se od toga , a sada se dogodila i ova nestreća. Doneta je odluka da krst bude postavljen kod Hrama Vaskrsenja Hristovog tačnije na ušću Kolubare i reke Gradac. Sve su dozvole dobijene“, objasnio je Teovanović.
Po predvidjenom programu transport krsta počeće u devet sati iz Lajkovca , a njegov dolazak u Valjevo očekuje se izmedju 10 i 10.30 sati . Nakon toga uslediće njegovo postavljanje na za to specijalno izliveno postolje. Zbog transporta krsta i saobraćaj će na deonici Lajkovac – Valjevo biti zaustavljan.
Predstavnik preduzeća „Kolubara metal“ koje je napravilo krst Mladen Žujović kaže da je u osnovi krst dimenzija 500x700mm.“Visina mu je 13 metara , a raspon krakova 7,5 metara. Krst je izradjen od rešetkastih čeličnih profila i obložen prohromskim limom, težine je 1,5 tona. Sam krst podizaće autodizalica koja će doći na pomenutu lokaciju. Sam način podizanja je zanimljiv jer je na krstu predvidjena ručka, još kada je helikopter trebao da ga transportuje i tu će biti kačena autodizalica , ali zanimljivo je da jedan čovek mora da udje u unutrašnjost krsta i otkači uže za autodizalicu“, objasnio je Žujović.

image Predstavnici crkve danas su na konferenciji za novinare pozvali sve gradjane da prisustvuju ovom dogadjaju postavljanja krsta uz informaciju da će izmedju krsta i Hrama vrlo brzo biti postavljeni temelji za manju crkvu Nektarija Eginskog. Ova mala crkva prvobitno je trebalo da bude gradjena u Kolubari II , ali kako se danas moglo čuti zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa na samoj parceli izabrana je nova lokacija.

S.V. fotografija -Novosti

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.