Nastavak izgradnje toplovoda

imageZa par meseci trebalo bi da bude nastavljena izgradnja toplovoda u Karadjordjevoj, Železničkoj, i Pantićevoj ulici, a li i naseljima Peti puk i Oslobodioci Valjeva.

Radovi na toplifikaciji Valjeva biće nastavljeni i ove godine, a prema njavama izvodjač će biti firma „Štrabag“. Predvidjeno je da pre nastavka širenja toplovodne mreže budu uredjene i podstanice kojih po najavama ima 27.U ovoj godini biće završeno 7,8 km vrelovoda sa povećanjem kapaciteta toplane od 9,5 megavata i novom grejnom površinom od 89 000 kvadrata.
Kreditni program KFW4 iz koga se finansira izgradnja toplovoda zapravo finansiraju Vlada Nemačke i nministarstvo energetike , a visina kreditnog aranžmana je 3 150 000 evra bez učešća grada od 2012 do 2015. godine sa grejs periodom do tri godine i kamatom od 2,5 odsto.
U više navrata do sada se moglo čuti da Valjevo pokušava da izadje iz ovog kredita predlažući odustajanje od 4 i 5 faze radova.
Po svemu sudeći za sada ili se odustalo od te namere ili to država nije odobrila.
Toplana je trenutno u kreditnom zaduženju u svisini od 30 miliona dinara dok je garancije za ovaj kredit dalo JP „Vidrak“.Za Toplanu je napravljen i program reorganizacije pa i predložene mere konsolidovanja poslovanja preduzeća sa zahtevima tržišta.. Efekti ovih mera koje je usvojila Skupština trebalo bi da budu vidljivi već ove godine.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.