Krušik Akumulatori ne mogu raskinuti ugovor

imageDirektor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara izjavio da je nemoguće raskinuti ugovor o kupovini Krušik Akumulatora jer je rok za to istekao. Istovremeno ovo preduzeće koje odnedavno ima novog direktora ne može ni u stečaj bez odluke ministarstva odbrane.

Krušik Akumulatori više se ne nalaze u kontroli Agencije za privatizaciju. Ljubomir Šubara direktor Agencije za list Danas je izjavio da period u kome je ta firma bila pod nadzorom Agencije produžen je za sedam-osam meseci, a istekao je u junu 2012. „Naša kontrola je sačinila izveštaj da je novi vlasnik ispunio ugovorne obaveze, to je potvrdila i nezavisna revizija i procedura je okončana u januaru 2013. Nakon toga, u avgustu iste godine, inspekcija rada, koju je predvodio kasnije uhapšeni direktor Dragoljub Peurača, utvrdila je da ima nepravilnosti u obračunu zarada, koje su isplaćivane ispod minimalca, i zatražila od Agencije za privatizaciju da zbog toga ponovo uvede nadzor i da raskine kupoprodajni ugovor“, rekao je Šubara. On naglašava da osim što je istekao rok za preispitivanje kupca, ni isplata zarada ne spada u jedan od tri zakonom propisana uslova za poništaj privatizacije.
Dalibor Savković, koji je na mesto direktora Krušika postavljen u februaru ove godine naglašava da je Ministarstvo odbrane u novembru prošle godine obnovilo dozvolu za proizvodnju u toj fabrici, čime je ona stekla status preduzeća od posebnog značaja za odbranu zemlje. To znači i da bez saglasnosti tog ministarstva fabrika ne može da ode u stečaj. Savković kaže da su u toku pregovori sa Vojskom Srbije oko isporuke nove količine akumulatora, kao i sa velikim civilnim kupcima, od železnice, oko baterija za nove ruske lokomotive, do Elektroprivrede i više značajnih inostranih partnera.

Za list danas Savković je izjavio:“Strateški cilj novog rukovodstva je da se u narednih mesec dana obnovi proizvodnja i sačuva postojećih osamdesetak radnih mesta. Ali, tržište na kome smo konkurentni, može da nam popuni dodatne kapacitete, čime bi se broj zaposlenih doveo do optimalnih 120 radnika. Istovremeno, u naredna tri meseca spremamo se da podnesemo unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) koji očekujemo da će poverioci usvojiti do kraja godine. Time bi se omogućila isplata jednog dela zatečenih obaveza a reprogramirale ostale na period od narednih pet godina. Ukoliko se planovi realizuju, to će biti trajna normalizacija poslovanja ove fabrike“.

Vamedia/Danas

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.