Jedni u klin , drugi u ploču – deca bez škole

imageŠtrajk prosvetara i u Valjevu danas će biti nastavljen obustavo nastave u školama. Kako Vamedia saznaje u zavisnosti od pripadnosti sindikatu u pojedinim školama ipak će za niže razrede biti nastave. Ministar Verbić juče uputio oštre reči prosvetarima.

U valjevskim školama u većini i danas neće biti jer su dva sindikata prosvete odlučila da ostanu pri svojim zahtevima. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Dragan Matijević izjavio je ranije da će taj sindikat radikalizovati protest u ponedeljak, 23. marta, ako zarade nastavnika za februar budu umanjene zbog učešća u štrajku.
Ministar prosvete Srbije, Srdjan Verbić je u nedelju upozorio prosvetne radnike da potpuna obustava rada koju su najavila njihova dva sindikata, nije po zakonu, te im prete oštre kazne."Prosveta, kao delatnost, ima minimum procesa rada, a taj minimum čine dve trećine časova. Ako neko najavljuje da će više od trećine časova biti izgubljeno, onda na taj način poziva na štrajk koji nije po zakonu i zato prosvetari treba dobro da se raspitaju o svojim pravima jer zakoni predvidjaju oštre kazne, a lideri sindikata su uglavnom zaštićeni", rekao je Verbić za Radio-televiziju Srbije.
Verbić je ranije tokom nedelje saopštio da je oko 10 000 prosvetara zapravo višak .
Po nekim najavama valjevski prosvetari koji su u štrajku danas će doći u škole ali neće održavati časove već će se naći na zajedničkom sastanku.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.