Ilić: Ne bi trebalo da zaboravimo bombardovanje

imagePosle 16 godina od bombardovanja Valjevo se može pohvaliti time da je u veoma kratkom roku ono što je bombardovanje uništilo obnovljeno. Valjevo je ušlo i u istoriju po činjenici da je jedini grad na svetu koji je bombardovan samo dva dana nakon što ga je pogodio zemljotres.

Pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić danas je prilikom polaganja venaca na spomenik pilotu Milenku Pavloviću podsetio da je Valjevo bombardovano prvi put 14 aprila 1999. godine i na koincidenciju da je upravo 14 aprila nemačka vojska 1941. godine ušla u Valjevo. “ Mislim da ipak nema slučajnosti i da je taj datum namerno izabran. Prvih pet bombi palo je na Krušik. U početku nam se činilo da to nije tako strašno , pet ljudi je klakse bilo povredjeno. Bili su uništzeni samo kroovi hala. Ali to je bilo obeležavanje ciljeva . Valjevo je grad koji je najviše bombardovan za tih 78 dana i na naš grad palo je tačno 215 bombi“, kaže Ilić koji je tada bio na mestu predsednika Opštine. On kaže da je vewćina bačenih bombi bila teška preko 100 kilograma što se može smatrati razornim projektilima velike snage. “ Ovde u Koloniji najžešće bombardovanje bilo je 2.maja kada su pale bombe na zgrade . Ta jedna bomba se zabila praktično u zgradu i jedva je izvadjena. Ovde ima još nekoliko bombi koje nisu izvadjene u naselju samom , ali i u Krušiku ima takvih bombi. Stručnjaci koji se bave uklanjanjem tih bombi su nas uveravali da su one na toj dubini na kojoj se nalaze stabilne i da su zalivene betonom posebnim metodama te i da ne predstavljaju opasnost po stanovništvo“, kaže Ilić.
Tadašnji predsednik Opštine podsetio je da je 30 maja Valjevo pogodio zemljotres jak i razoran , a samo dva dana kasnije je bombardovan. “ Mislim da nigde u svetu takav slučaj nije zabeležen da je jedan grad dva dana nakon zemljotresa bombardovan. Imali smo tri žrtve bombardovanja u Valjevu i to jednu staricu kod SUP-a starog, jedan radnik u Krušiku i jedna žena u Jasenici“.
Nakon završenog bombardovanja u junu te 1999 godine počela je izgradnja porušenih objekata koja je i završena u rekordnom roku. “ Ne bi trebalo to da zaboravimo i oprostimo“, rekao je Ilić.
Vence su danas na spomenike položili delegacija Vojske Srbije , delegacija Grada Valjeva u kojoj su bili gradonačelnik Stanko terzić, pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić i član Veća Nikola Radojičić. U ime KO venac je položio načelnik Vladfimir Petrović.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.