Gradjani na sudu pobedili VIP

imageMobilni operater VIP po osnovu sudske presude ima rok od šest meseci da ukloni svoj predajnik iz Novog naselja. Nakon sudskog spora koji je trajao 5 godina VIP predložio poravnanje i pristao na uklanjanje predajnika.

Kada su pre pet godina meštani Novog naselja pitali ljude iz VIPa šta postavljaju rekli su ima da je u pitanju temelj za mlekaru i da grade bazen. “ Ljudi nisu reagovali , a onda su jednog dana u roku od dva sata podigli predajnik. Gradjani su se odmah organizovali i počeli su da protestuju.policija je dolazila na desetine puta“, priča za Vamediu Zoran Djurić, sada odbornik i jedan od meštana koji je vodio spor sa VIP-om .
Djurić kaže da su gradjani tada uporedo sa protestima tražili zaštitu i od tadašnjeg gradonačelnika Zorana Jakovljevića i Skupštine grada. “ Pa u nekoliko navrata sam govorio u Skupštini kao gradjanin i tražio da se taj predajnik ukloni. Jakovljević nas je onda pitao jel nama to zaklanja pogled ? Mi smo pričali o ugrožavanju života on o pogledu. Na kraju nam je rekao da ćutimo i da ćemo ako ćutimo dobiti put i osvetljenje. Potom je došlo i do fizičkog obračuna na terenu, ponovo dolazila policija i tada smo krenuli da sudski tražimo pravdu“, objašnjava Djurić.
Predajnik nikada nije pušten u rad jer je igrom slučaja bilo potrebno da struju do predajnika dovedu preko dvorišta Djrićevog rodjaka što nisu dozvolili.
Pokretanjem sudskog spora otvorena su mnoga pitanja i zatražena mnoga dokumenta pa se tako došlo i do podatka i dokumenata iz kojih se vidi da je VIP falsifikovao upotrebnu dozvolu.
“ Našli smo da su praktično falsifikovali upotrebnu dozvolu i sve je to tako nekako prošlo kroz naše odeljenje urbanizma u Valjevu. Oni su njima doneli papire koi nisu bili u redu i dobili dozvolu. Šta smo mi pronašli, crveno slovo pri dobijanju dozvole je geološko istraživanje zemljišta.Zašto ? To je objekat visok 40 metara . Ako padne pada na kuće i može da ubije nekog . Oni su to falsifikovali jer su tu parcelu zakupili od Slobodana Rasulića 2008 godini , a u dozvoli piše da su istraživanja izvršili 2007. godine. potom je sudski veštak ustanovio da se papiri i dozvole uopšte ne odnose na tu lokaciju već na lokaciju Pantića sokaku , to je valjda u Goriću“, kaže Djurić i dodaje da je nakon toga iznošenja takvih podataka VIP zatražio poravnanje .U medjuvremenu VIP je pokušao odbranu i tužbom protiv gradjana tražeći da gradjani plate odđtetu VIPu koliko predajnik ne radi.
“ To su bile ogromne cifre, to nije normalno preko 400 000 evra . Ali imali smo neoborive dokaze . Zato su tražili poravnanje i mi smo pristali. Obavezani su da u roku od šest meseci uklone svoj predajnik i plate sve sudske troškove . Svašta je tu pronadjeno verujte , čak su neka dokumenta glasila na Slatinu , ništa za lokaciju gde su postaviili predajnik“, kaže Djurić i dodaje da je informisan i o nameri Telekoma da postavi baznu stanicu u blizini škole za šta kaže da se gradjani moraju izboriti za svoja prava , ako im grad ne bude izašao u susret.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.