Crna statistika karcinoma – mamograf ne radi

imageNakon kupovine aparata za test opterećenja akcija prikupljanja novca biće nastavljena za popravku mamografa koji u Bolnici ne radi od polovine avgusta prošle godine.

U četvrtak uveče u Omni centru biće održano donatorsko veče kako bi se prikupio novac za kupovinu aparata za test opterećenja u valjevskoj Bolnici. Ipak na ovoj akciji se neće sve završiti jer nije aparat za test opterećenja jedino što je Bolnici u ovom trenutku potrebno. Kako mamograf zbog kvara ne radi od avgusta meseca sve žene u Valjevu i okolini uskraćene su za dijagnostiku koja može biti od presudne važnosti za njihove živote. Dr Zoran živković kaže da su maligniteti dojke posle posle kardiovaskularnih oboljenja i najčešći uzork umiranja u našoj zemlji. „ Statistički podaci su poprilično surovi . U Srbiji godišnje od svih lokalizacija malignih tumora oboli negde oko 34 000 ljudi, a umre oko 21 000. Prema svetskim podacima od raka dojke oboljeva oko 1,6 miliona žena , a umire oko 522 000“, kaže Živković.
Na žalost podaci iz Valjeva u potpunosti se uklapaju u tužnu statistiku. „ Prema podacima ZZJZ tokom 2011. godine otkriveno je 995 maligniteta svih lokalizacija , tokom 2012. godine 798. Prema našim podacima za prošlu godinu koji još nisu sumirani bilo je novootkrivenih maligniteta svih lokalizacija oko 425 i to nisu potpuni podaci zato što se službi onkoogije ne javljaju svi pacijenti sa drugih odeljenja obolelih od maligniteta“, naveo je Živković.
Mamograf je izuzetno bitan u skriningu potvrdila je dr Jasmina Kovačević načelnik radiologije u Valjevu.Ona je podsetila da je postojeći mamograf dobijen donacijom Vlade Japana jula 2011. godine , a da se problem pojavio jer nije dobijen novčanim sredstvima ministarstva pa je teret kvara pao na trošak Bolnice. „ Za godinu i nešto koliko je aparat radio uradjeno je 3 723 skrining mamografije od kojih je pozitivno 114 nalaza. Postoji razlika izmedju dijagnostičke i skrining mamografije jer se dijagnostika radi kod pacijenata koji su već primetili neke promene sami na sebi dok skrining predstavlja pozivanje žena odredjene starosne dobi na pregled gde žene obično nemaju nikakvu simptomatologiju tako da se sasvim slučajno kod njih otkriva karcinom. Odnosno to je otkrivanje u njegovom ranom stadijumu. Mamograf je jedina metoda u našoj ustanovi na kojoj se vidi mikrokalcifikacija“, rekla je Kovačević.

Na koji način će biti organizovana naredna akcija prikupljanja nobčanih sredstava za popravku mamografa viš će se znati nakon završene akcije predvidjene za kupovinu aparata za test opterećenja.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.