8 miliona za četiri oblasti života

imageGrad Valjevo raspisao je nekoliko konkursa za sufinansiranje različitih programa u 2015. godini. Ovih dana projekte pišu, sportska udruženja, mediji, KUD-va i oni koji svoju delatnost imaju na polju kulture.

U ovoj godini grad Valjevo opredelio je 8 miliona dinara za finansiranje projekata u četiri oblasti i to : informisanje 3,5 miliona, kulrutnoumetničko stvaralaštvo 1,5 miliona , kultura 1,5 miliona i sport 700 000 dinara.
Za ovih osam miliona grad predvidja i očekuje kvalitetne programe u četiri oblasti koje su same po sebi podjednako važne za život grada. Iz konkursne dokumentacije jasno se vidi da će najmanje dobiti sportska društva koja bi za 700 000 dinara trebalo da predlože i organizuju manifestaciju, investiraju u sposrtsku infrastrukturu i slično. Po nezvaničnim saznanjima moguće je da će ova cifra biti povećana , ali za sada nema zvanične potvrde te informacije.
Kulturnoumetnička društva kojih u Valjevu ima pet konkurišu za 1,5 miliona dinara i oni bi po očekivanju grada trebalo da se uklope u ovu cifru po gotrovo istim kritertijumima kao što je slučaj sa sportom , dakle, mogu nešto organizovati, održati pokušati da promovišu ili unaprediti. Važno je napomenuti da za ovih 1,5 miliona neće konkurisati Abrašević koji grad finansira posebno i u svemu nezavisno.
Koliko je kultura bitna pokazuje i činjenica da je za projekte u ovoj oblasti opredeljeno 1,5 miliona dinara pa se zaista postavlja pitanje kakve ćemo to programe u ovoj oblasti i dobiti bilo da se za merila uzima kvalitet ili obimnost . O održivosti gotovo da je teško unapred dati razumnu pretpostavku.
Deset valjevskih medija trebalo bi da medju sobom podele 3,5 miliona dinara. Za opredeljeni novac od medija se očekuje da : doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana grada Valjeva; zaštiti i razvoju ljudskih prava i demokratije; unapređivanju pravne i socijalne države; slobodnom razvoju ličnosti i zaštiti dece i mladih; razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva; razvoju obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema; razvoju nauke, sporta i fizičke kulture; zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi; unapređivanju medijskog i novinarskog profesionalizma i ostalih medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije. U ovom spisku iskorišćeni su svi opšte poznati pozivi : unaprediti, doprineti, zadovoljiti, zaštititi. Za opredeljeni novac istini za volju valjevski mediji svi zajedno ne bi mogli samo da plate obaveze državi za vreme realizacije projekta kako bi bili aktivni , a kamoli nešto drugo.

Svi ovi konkursi i očekivani projekti podrazumevaju sopstveno učešće aplikanta.
Možda se nekom može učiniti da je osam miliona pozamašna suma novca , ali ovaj novac treba da obezbedi razvoj četiri životne oblasti u Valjevu što je realno dovodjenje u pitanje kvaliteta projekata koji će biti realizovani u ovoj godini. U ovom trenutku niko o tome ne razmišlja i sredstva se opredeljuju po automatizmu ili pod moranje koje diktira Republika pod devizom da se nešto održi.
Možda će se i održati , a možda će kriza jednom i proći , ali odjeci sadašnjih pogrešnih procena čuće se daleko u budućnosti.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.