Zakon štiti maloletnike , a ko štiti grad?

imageČinjenica da grad svake godine izdvaja do 20 miliona dinara za polomljen i uništen mobilijar ne menja se ni ove godine. Od početka godine uništene klupe, svetiljke, djubrijere.Zakon štiti maloletnike , a ko štiti grad?

U ovom trenutku praktično se ne zna da li grad zapravo treba da ulaže samo u video nadzor ili da ipak iznova svake godine obnavlja ono što se u gradu uništi i upropasti.
U više navrata do sada upućivani su apeli da se sačuva gradska imovina , ali kako je počelo ove godine izgleda da ti apeli praktično ne dotiču nikoga. Na meti huligana od početka godine našla se BID zona u kojoj su uništene svetiljke, polomljene klupe , polupane kante. BID zona opremljena je video nadzorom , ali po svemu sudeći znak da se nešto snima ne znači mnogo onima koji svoju snagu žele da pokažu na mobilijaru .Video nadzor povezan je i sa komunalnom ali i redovnom policijom. U video nadzoru su i park na Pećini i parkić ispred centra za kulturu , ali efekata nema .
Efekti izostaju iz nekoliko razloga najpre jer zakon ne sankcioniše preterano maloletna lica u činjenju takvih dela. „ Mi tu možemo samo preventivno da delujemo , drugo ništa . Dakle da uočimo neko dešavanje uputimo ljude na to mesto i tu opomenemo , eventualno da obavestimo policiju. Zakon ne dozvoljava ni izjavu da uzmemo ako nije prisutan roditelj , staratelj ili lice iz Centra za socijalni rad , ako je u pitanju maloletno lice.Mi trenutno i nemamo dovoljno ljudi da bismo 24 stata pratili kamere i čim zakon bude promenjen verovatno ćemo ići na to da zaposlimo osobe sa invaliditetom kao što je slučaj na zapadu . Oni mogu da prate kamere bez problema“, objašnjava Siniša Djurić načelnik komunalne policije u Valjevu.
Iako kamere zabeleže vinovnika ni redovna policija ne može mnogo toga . Naime zakon predvidja da se ukoliko se maloletno lice zatekne u vršenju takvog dela može privesti u stanicu policije radi identifikacije jer maloletna lica ne poseduju ličnu kartu. Potom se obaveštavaju roditelji koji lice preuzimaju. Policija može podneti prijavu i proslediti tužilaštvu , a na višem, tužiocu koji je nadležan za maloletnike je da odluči da li će sve biti procesuirano ili odbačeno. Ukoliko i dodje do suda kaznena politika je takva da lice može biti ukoreno ili može biti naložen veći nadzor nad osobom. Iz svega ovoga izuzeta su lica do 14 . godina jer ona ne podležu nikakvoj odgovornosti u smislu ovih povreda zakona .
Roditelj može biti procesuiran ukoliko tužilac poceni da je popustio nadzor odnosno da je roditelj imao informaciju šta se dogadja , a nije reagovao.
Kako sada stvari stoje ni od kamera izgleda nije neka korist . Svake godine moraćemo da iznova obnavljamo ili kupujemo novo. Jedno je sigurno roditelji su ti koji imaju važnu ulogu u rešenju celog problema. Od toga kako i na koji način vaspitavaju decu zavisi i njihovo ponašanje na ulici. Ali izgleda da su roditelji , postoje i izuzeci , previše zauzeti rešavanjem egzistencijalnih problema. Druga na spisku po važnosti jeste škola , ali u školama je odavno važniji štrajk i prava zaposlenih nego priča o čuvanju gradske imovine.
Uvek ostaje taj apel da se ne lomi i čuva pa ako neko i uvaži nije loše, nešto možda i sačuvamo.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.