Za sada samo opomene za poreze

imageIako zakon predvidja da gradjani koji nisu u roku uplatili ratu za porez na imovinu mogu da se nađu pred sudijom za prekršaje.pa im preti I kazna od 50.000 dinara po neplaćenom kvartalu, poresko odeljenje Valjeva neće za sada iskoristiti tu zakonsku mogućnost. “ Najpre idemo sa opomenama koje ćemo uskoro počti da šaljemo”, kaže načelnica poreskog odeljenja Slavica Pavlović.

Za gradjane koji nisu izmirili poreska dugovanja izmenom zakona predvidjena je kazna od 50 000 dinara I izlazak pred sudiju za prekršaje. To praktično znači da bi mogli biti tuženi za glavnicu, zateznu kamatu, plus kazna od ukupno 150.000 dinara za tri kvartala.
“ Mi zaista nećemo za sada iskoristiti tu zakonsku mogućnost , ali apelujemo na gradjane da izmire svoje obaveze da dodju u naše odeljenje I uključe se u reprogram , plaćanje na rate . Novina je takodje što se najpre sada ide na namirenje kamate pa tek onda glavnice duga”, kaže Slavica Pavlović načelnik poreskog odeljenja

Kazna za poreske neplatiše predviđena je u visini polovine neplaćenog poreza, ali ne manje od 50.000 dinara. Tako će mali dužnici, kojima namet na imovinu godišnje ne prelazi 10.000 dinara, umesto polovine ovog iznosa (5.000 dinara), na godišnjem nivou platiti 200.000 dinara za kašnjenje u sva četiri kvartala. Toliku kaznu platiće i onaj koji je „utajio“ porez od 400.000 dinara.
Ipak sve mnogo zavisi I od sudije koji postupak može I obustaviti ukoliko u medjuvremenu dodje do izmirenja duga . “ Uskoro ćemo krenuti da šaljemo opomene jer imamo I tu zakonsku mogućnost pa će gradjani biti obavešteni o svemu”, navodi Pavlovićeva.

Podaci iz srbije govore da je najviše poreskih obveznika kojima godišnji namet ne prelazi 10.000 dinara. A za „probijanje“ rokova u plaćanju preti im čak 20 puta veća novčana kazna, odnosno za neplaćena sva četiri kvartala 200.000 dinara.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.