Valjevo i BiH na sajmu u Nirnbergu

imageUčesnici projekta prekogranične saradnje BiH i Valjeva, protekle nedelje posetili su sajam Organske proizvodnje Biofah u Nirnbergu. Na sajmu na kome je učestvovalo više hiljada proizvodjača organske hrane učestvovala je i Srbija

Medju više od 40 000 posetilaca sajma u Nirnbergu ove godine našli su se i učesnici projekta Eno agri koji realizuju BiH i Valjevo sa ciljem sertifikacije proizvodjača organske hrane i fomiranjem jedinstvenog brenda za obe strane. „ Ova poseta bila je predvidjena projektnim aktivnostima i oko 30 naših učesnika projekta moglo je u Nirnbergu da vidi na koji način to rade druge zemlje , počev od načina proizvodnje , samog organizovanja do predstavljanja svojih proizvoda na sajmu. Evropa je daleko ispred nas u mnogim segmentima , ali ovaj projekat je zapravo jedan od dobrih načina da se organska proizvodnja razvije i u Srbiji i u Bosni“, kaže Andra Savčić koordinator projekta iz Valjeva.
Podjednako zadovoljna posetom bili su i učesnici iz Bosne čiji koordinator Sejad Herceg podseća da je najvaniji deo projekta zapravo podizanje nivoa zainteresovanosti proizvodjača sa obe strane za organsku proizvodnju. „ Najvažnije je da imamo nove proizvodjače i na jednoj i na drugoj strani . Uskoro kreće i sam proces sertifikacije za sve one koji su se se uključili i pokazali zainteresovanost . Na sajmu je i jedna i druga strana mogla da razgovara sa proizvodjačima iz Evrope i saznaju sve ono što ih o organskoj proizvodnji u Evropi zanima. Možda kada su intersovanja u pitanju najviše su se interesovali za plasman svojih proizvoda“, kaže Herceg.
Sajam u Nirnbergu najveći je sajam ove vrste u svetu , a učesnici projekta bili su deo i Skupštine proizvodjača organske hrane koja je održana u okviru sajamskih aktivnosti. „ Održali smo niz sastanaka na različitim nivoima i sa proizvodjačima i sa udruženjima proizvodjača iz celog sveta . Svi su pokazali veliku zainteresovanost za saadnju sa obe strane .To su bili inicijalni sastanci , a sada nam preostaje da te razgovore nastavimo na bilateralnom i trilateralnom nivou“, objašnjava Herceg.
Sertifikacija je bila predvidjena projektom za deset proizvodjača , ali je po rečima Savčića Fond ipak dozvolio sertifikaciju za dvadeset proizvodjača. „ Zainteresovanost se povećala to svedoči i broj onih koji će dobiti sertifikaciju. Nakon posete ovom sajmu počećemo aktivnosti na formiranju zajedničkog brenda . Još nismo napravili konačan dogovor samo oko naziva , ali i bosanska strana razmišlja u pravcu toga da naziv ima veze sa planinama . Valjevo okružuje venac planina , oni takodje imaju čime da se pohvale kad su prirodne lepote u pitanju pa je moguće da će naziv brenda biti na tu temu“, kaže Savčić.
Učesnici projekta posetili su i štand Serbia organica i susreli se sa predstavnicima Udruženja proizvodjača iz Srbije sa kojima su takodje razgovrali na temu organske proizvodnje i njihovim dosadašnjim iskustvima.
Po dostupnim podacima na sajmu je učestvovalo oko 2400 izlagača sa najrazličitijim proizvodima od kojih su mnogi bili pripremljeni za degustaciju . „ Neverovatno je šta se sve proizvodi , neke proizvode prvi put vidimo , jednostavno nema ih kod nas . Ja imam zasad aronije koji nameravam da proširim i kroz ovaj projekat sertifikovaću svoju proizvodnju. Ko zna možda se sledeće godine mi pojavimo kao izlagači na sajmu kad se projekat završi“, kaže Danko P. Jedan od učesnika projekta i posetilac sajma u Nirnbergu.
Biofah je već 26 godina jedan od vodećih međunarodnih sajmova organskih, prehrambenih i tekstilnih proizvoda kao i kozmetike, a posetioci se mogu upoznati sa najnovijim tehnologijama proizvodnje, preradnim linijama i novim načinima pakovanja.Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM) a ove godine zemlja domaćin je Holandija, koja ima godišnju potrošnju organskih proizvoda u iznosu od oko milijardu evra.

S.V. .

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.