Subvencije i finansiranje nisu isto

imageGradonacelnik Stanko Terzic govoreci o subvencijama koje daje grad naveo i 6 miliona dinara subvencija za Javno preduzece Radio Valjevo. Zakon ZJIM kaže da finansiranje javnih informativnih preduzeca nakon 1. jula nije dozvoljeno. Da li je to nadjeno neko specijalno zakonsko rešenje?

Na sednici Veca gradonacelnik Stanko Terzic govoreci o sbvencijama za poljoprivredu koje ove godine iznose 8 miliona dinara navodi i da je država u 2014. godini zahtevala smanjenje subvencija za 30%. " Vlada je jasno rekla sve subvencije se moraju smanjiti za 30%. Bio je to težak zadatak jer se pretilo obustavom transfera . Mi smo to uradili i sa 127 smanjili subvencije za 38 miliona dinara. Preporuka je da se subvencije smanjuju i dalje" , rekao je Terzic.
Govoreci kako se grad našao u teškoj situaciji zbog poplava koje su se dogodile on je naveo da je dilema pred gradom bila velika. " Treba da birate , mi dajemo 22 miliona za gradski saobracajni prevoz da se neke linije ne ugase i da neka sela ne bufdu odsecena od sveta. Dajemo oko 20 miliona za JP Kolubara koje vodi milionske investicije , dajemo za radove u vodosnabdevanju i dajemo za Radio Valjevo 6 miliona dinara ", kaže Terzic.

Zakon veoma jasno propisuje obavezu lokalne samouprave da iz budžeta obezbedi sredstva za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i rasporeduje ih na osnovu sprovedenog javnog konkursa (clan 17. stav 1. ZJIM). Istim zakonom je od 1. jula 2015. godine zabranjeno finansiranje izdavaca medija iz javnih prihoda, osim u skladu sa odredbama clanova 17-28. ovog zakona (clan 143. stav 1. ZJIM). Sredstva za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa odredbama cl. 17-28. ovog zakona, opredeljuju se u budžetima Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave, najkasnije pocevši od budžeta za 2015. godinu (clan 143. stav 6. ZJIM).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.