Gradu trebaju samo sportisti

imageGrad Valjevo finansira rad svih sportskih klubova koji dodatno imaju pravo besplatnog korišćenja sportskih objekata. Sdruge strane deca koja nisu u klubovima ili se bave nekom drugom aktivnošću u potpunosti su diskriminisana.

U ovom trentuku niko ne može precizno reći koliko se dece u Valjevu nalazi u postojećim sportskim klubovima. To je nemoguće iz prostog razloga što su klubovi vrlo često skloni i da fingiraju članstvo zbog kriterijuma masovnosti .Članstvo u nekom klubu podrazumeva i članarinu , a Grad Valjevo finansira sve klubove sa 42 miliona dinara ove godine . Pojedini klubovi imaju pravo korišćenja sportskih objekata besplatno. Radomir Simić iz Sportskog saveza Valjeva kaže da je dobro da se sport finansira , ali da se svakako ne izdvaja koliko bi svima bilo potrebno. „ Što se tiče sporta to je odlično da klubovi imaju pravo besplatnog korišćenja objekata ipak to nemaju svi . Lično sam za to da prednost imaju klubovi koji imaju više dece i da se na taj način podstakne uključenje što više dece u sportske aktivnosti“, kaže Simić.
Ipak u Valjevu niti su sva deca u sportskim klubovima niti im je prioritet sport. Ogroman broj dece u Valjevu bavi se plesom, folklorom, crtanjem, slikanjem , pevanjem, glumom , sviranjem. Svi oni nemaju mogućnost besplatnog korišćenja bilo kog prostora u gradu.
Logična adresa za bavljeje ovim aktivnostima i prostor u tom smislu je Centar za kulturu . Miloš Smiljanić direktor Centra kaže da oni raspolažu samo sa velikom scenom i Holom o ostalom odlučuje Abrašević. „ Mi se zaista trudimo da obuhvatimo tu decu koliko je moguće i pokrenuli smo i školice i baleta i bubnjeva , tu je škola slikanja , sa onoliko prostora koliko imamo. Ostale sale koristi Abrašević“, kaže Smiljanić.
I jedan i drugi sagovornik Vamedie na pitanje da li su ta deca na neki način diskriminisana jer nemaju pravo korišćenja besplatno nekog prostora obazrivo kažu: „ To je pitanje za grad i one koji odlučuju o tome . Sad ni za šta nema novca“.
Sdruge strane Grad u svom vlasništvu ima stanove , lokale , različite prostore , ali njihovo korišćenje je pomalo obavijeno velom tajnosti . Za neke se uopšte ne zna da pripadaju gradu .
U ovom trenutku Valjevo ima 9 136 učenika što u osnovnim što u srednjim školama , teško je poverovati da su svi zainteresovani za sport . Činjenice takodje svedoče da Valjevo ima više poznatih glumaca, pevača , muzičara nego vrhunskih sportista.. Primera radi u valjevskom Metalcu nema nijednog Valjevca. Za svaku gradsku manifestaciju gradski čelnici sete se mnogih sa obaveznim pitanjem , može li to nešto za grad , a da ne košta? Ali koliko je grad uložio u njih da bi bilo šta gradu vratili?
Primera radi, iz Valjeva svake godine nekoliko dece završi glumu pa nam je milo da ih vidimo u filmovima i serijama . Da li svake godine iz Valjeva u tim Zvezde, Partizana ode toliko mladih koje možemo da gledamo na utakmicama? Ne. Iz priloženog se da vide da ne završe ni u Metalcu.
Zašto onda Grad nema razumevanja , ali ni poštovanja za njihove talente i aktivnosti? Zašto je samo sport bitan i ko je to uostalom tako odlučio za jedne sve , a za druge ?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.