„Vidraku „ duguju gradjani , ali i grad Valjevo

imageSvakog meseca valjevski „Vidrak“ izda 1900 doplatnih karti za parkiranje. Ovo preduzeće dalo je mogućnost onima koji imaju više kazni da plaćanje mogu izvršiti na rate . Neblagovremeno plaćenje povlači za sobom prekršajne naloge na kojima je iznos do 4 000 dinara. Istovremeno grad Valjevo svake godine ostaje dužan ovom preduzeću po osnovu sredstava koje po zakonu „Vidraku“ pripadaju po osnovu naplaćenog parkinga.

Svakog meseca grad Valjevo trebalo bi na račun JKP „Vidrak“ da prebaci 80% novca prihodovanog po osnovu naplate parkinga. U praksi to nije tako. U protekle dve godine grad nije redovno izmirivao svoje obaveze. Podaci iz 2013. godine pokazuju da je deo koji je trebao da pripadne „Vidraku“ sa PDV-om bio je nešto iznad 31 miliona dinara. Ipak u toj godini preduzeću je preneto samo 24 miliona dinara. Situacija je i sa 2014. godinom gotovo identična.“Ja razumem trenutnu situaciju u kojoj se ne samo grad, već kompletna država nalazi. Tokom 2014. na račun budžeta grada je od naplate parkinga prihodovano je 50 miliona dinara, a Vidraku je prebačeno 29,4 miliona, što je 58,8%. Budžetom grada za 2015. godinu je planirano još manje sredstava za Vidrak, 28 miliona dinara. Grad je osnivač ovog preduzeća i mi za takve odluke moramo imati razumevanja“, kaže Djordje Milanović direktor „Vidraka“.
Iako Milanović prihvata ovakve odluke grada ne treba zaboraviti da je „Vidrak“ jedino komunalno preduzeće koje posluje pozitivno , a da grad istovremeno ima zakonsku obevezu kada su u pitanju sredstva od naplate parkinga u odnosu 80% novca pripada „Vidraku“ , a 20% gradu. ova odluka potvrdjena je svojevremeno na sednici Gradskog veća , a potom i na sednici Skupštine . Iako bi odluke Skupštine trebalo da budu obavezujuće to u ovom slučaju nije tako. Ili neko smatra da s obzirom da je takvu odluku doneo raniji skupštinski saziv za novi to ne važi? Isti trenutni skupštinski saziv smatrao je da „Vidrak“ treba da bude jemac u slučaju kreditnog zaduživanja gradske Toplane . protivni ovoj odluci na sednici Skupštie bili su odbronici opozicije smatrajući da se time ugrožava još jedno javno preduzeće. Odbornik DS-a i nekadašnji direktor „Vidraka“ Slobodan pavlović za skupštinskom govornicom navodio je primere iz Srbije u kojima su preduzeća koja su bili jemci drugima za kredite podelili neslavnu sudbiu propasti kreditiranog preduzeća. „ Ovom odlukom stavljate omču oko vrata ovom preduzeću . Ugrožavate poslovanje „Vidraka“, od profitabilnog preduzeća hoćete da napravite gubitaša i DS se tome najoštrije protivi“, rekao je za govornicom Pavlović.
Sdruge strane kada je u pitanju potraživanje sopstvenih sredstava „Vidrak“ ima razumevanje i prema gradjanima pa je svojevremeno iznet podatak po kome pojedini gradjani imaju preko 100 neplaćenih kazni za parkiranje još uvek aktuelan. „ Malo se tu stanje popravilo i dosta veliki broj gradjana nam se javio sa ovim problemom pa smo im omogućili da svoje dugove plate na rate. Ovih dana komunalna policija počela je sa slanjem prekršajnih naloga i ja bih još jednom pozvao sve gradjane koji imaju neplaćene obaveze nakon 1. marta 2014. godine da nam se jave pre nego što usledi prekršajni nalog“, kaže Milanović.
Obaveze po pomenutom nalogu su ukoliko se neizmire u roku od 8 dana 4 000 dinara. Plaćanje pre navršenih 8 dana omogućuje plaćanje polovine iznosa, dakle 2 000 dinara.

Projektni biro „Put“ predstavio je svojevremeno elaborat javnih parkirališta u Valjevu kao nadogradnju postojeće Studije parkiranja. Po uradjenom elaboratu predvidjeno je povećanje broja parking mesta , povećanje minutaže zadržavanja u crvenoj zoni i aktiviranje naplate u trenutnim zelenim zonama.Istim elaboratom predvdijeno je proširenje za još 17 mesta , a zelena zona predvidja naplatu parkiranja za novih 400 parking mesta .Grad Valjevo u više navrata je najavljivao uredjenje parkitrališta u Knez Mihailovoj ulici nakon njene rekonstrukcije , ali do danas takva odluka nije doneta.
„Vidrak“ i pored činjenice da srazumevanjem posmatra svoje dužnike u jednom trenutku ima zakonsku obavezu prema njima i ta odluka se sprovodi upravo kroz pomenute naloge pa i utuženje. Gradjani će dakle kad tad doći u situaciju da svoje obaveze izmire bilo na rate bilo redovnim plaćanjem. Vamediji je nepoznato kada će grad izmiriti te svoje obaveze . Istovremeno niko ne zna ni za šta je grad utrošio pomenuta sredstva koja su trebala da budu prebačena „Vidraku“. Ako se za 2014. godinu sve može opravdati poplavom, koja je poplava odnela novac „Vidraka“ u 2013. godini? Pa na kraju i zašto ako postoji razumevanje sa jedne ne postoji razumevanje i sa druge strane i da li neko zaista misli da „Vidrak“ može da isfinansira baš sve što ovom gradu treba?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.