U Valjevu orasi na komad

imageDa se jaja kupuju na komad nekako je normalno, a Božićni praznici spojeni sa krizom u Valjevu doveli su do toga da se i orasi prodaju na komad .

Za vreme pripreme Bvožićne trpeze potrošilo se , neki kažu, i više nego što se imalo . Pored standardnih običajnih potrepština jedna od stvari koja se nekako nametnula kao potrebna jesu orasi . Oni su se očišćeni u zavisnosti od kvaliteta prodavali po ceni od 1000 do 1300 dinara za kilogram
Valjevci naviknuti na kupovinu oraha po gramaži bili su iznenadjeni kada su na jednoj od tezgi na staroj zelenoj pijaci videli da u ponudi postoje orasi na komad. Naime jedan od prodavaca koji se često vidja na valjevskoj pijaci odlučio je da u ljusci prodaje orah morunac na komad. Ova vrsta oraha je poznata po svom krupnom rodu , a cena po komadu koju je odredio ovaj prodavac bila je 15 dinara.
Garancije da je orah unutar ljuske ispravan i zdrav naravno nije bilo, ali ni neke prevelike prodaje jer kažu upućeni poneko je kupio po komad dva za slamu i tradicionalno dečije „pijukanje“.

Neki od kupaca bili su i besni pa za Vamediu Danica V. kaže:“Stvarno to nije normalno, ajde jaja to se zna to ide na komad , ali orah , pa ovo još nije bilo . Šta, sad će nam jaja prodavati na žumance ili belance ?“
U beogradskim trgovinama pre izvesnog vremena moglo se kupiti pola limuna, u Valjevu je moguće kupiti i iscepana drva na džak ili koliko može da stane u torbu , a evo sad i orasi na komad .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.