Šutanovac:Ovako vodjen, Krušik nema budućnost

imageBivši ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da aktuelni ministar Bratislav Gašić I Vlada nemaju jasnu strategiju o razvoju odbrambene industrije ,a u razgovoru za Vamediu navodi da Krušik na ovaj vodjen način nema budućnost.

Vamedia: Koliko ste upoznati sa stanjem u valjevskom Krušiku od kako niste ministar ?

D.Šutanovac: bez obzira što nisam ministar ja imam sve informacije o stanju u odbrambenoj industriji. Ono što mi je jako žao je što je Krušik bio prvi partijski plen koji je SNS preuzeo.I upravo tu su pokazali svu svoju nemoć I svoje neznanje. Krušik je fabrika koja je 2008. godine dobila jedan od najvećih ugovora u istoriji , a danas je fabrika koja otpušta radnike I koja iz dana u dan gubi kapacitet I gubi tržište.Ono što je još žalosnije je što vlast oličena u SNS-u u ministru Gašiću ne samo da ne želi da prihvati kritiku I oni nas ubedjuju da je u krušiku nikad bolje I da su loši rezultati danas rezultat rada Vlade u 2012. godini što naprosto nije tačno.

Vamedia: U Valjevu Vas krive za uspeh Kovačkog centra , a na uštrb Krušika. Kako smo došli do toga da kovački centar uz pomoć SDPR-a bude uspešnija firma od Krušika?

D.Šutanovac: Pa nije tajna kako je došlo do uspeha Kovačkog centra. Mislim da oni koji me krive za uspeh Kovačkog centra treba da krive one zbog kojih krušik ima neuspeh. Nije suština u tome da nevaljaju oni što su uspešni. Problem je u tome što ako pogledate poslednje 2,5 godine nijedan ministar koji je bio ni Rodić, ni Vučić ni gašić nisu izašli iz Srbije nijednom. Ja sam u pet godina svog mandata bio tri liol četiri puta samo u Iraku.Više puta u Libiji, Angoli, Nigeriji, Alžiru. Išli smo da tragamo za kupcima da pokušamo da plasiramo našu robu , a sa druge strane investirali smo u razvoj. Nažalost ovaj budžet ne da nije razvojni već na žalost on neće omogućiti opstanak velikom delu industrije. Raduje me ukoliko se realizuje ov što Gašić najavljuje da će odvojiti sredstva za odbrambenu industriju , ali ja vam danas kažem da od tog posla nema ništa .

Vamedia: Svojevremeno je za vreme vašeg mandata najavljeno osvajanje tehnologije bumbara . O tome više nema vesti , a sporadično se može čuti da Krušik nikada nije mogao da osvoji tu tehnologiju.

D.Šutanovac: ja ne mogu da prihvatim razmišljanje da Krušik nije mogao da osvoji tehnologiju bumbara . Mislim da je trebalo da se nastavi investiranje u razvoj . Znam da postoji mogućnost za to. Kao što verujem da postoji šansa za razvoj Laste I Pegaza . ja sam veliki optimista , a moram reći da smo imali izuzetno veliku sumnju kada smo radili avion Lasta pa smo uspeli da ga završimo. Svaka industrija , svuda u svetu iziskuje odredjene investicije I ako nema investicija ne možete projektima da se bavite samo na papiru . Ja ću vas podsetiti da postoji spot u kome se bumbar ispaljuje I gde se razvoj jasno vidi . mi smo bili za to da pokažemo da je ta raketa viskoko konkurentana I mnogo ozbiljnijim industrijama kao što je Francuska recimo . Ali na đalost to nije jedini projekat koji je zaustavljen. Zaustavljeni su svi projekti.
Vamedia: Da li imate utisak da je Krušik negde na dnu liste kada je u pitanju naša odbrambena industrija?

D.Šutanovac: Ja moram da Vas podsetim da pre nego što sam ja postao ministar u Krušiku bio štrajk gladju. Pa smo nako toga dobili ogroan posao sa Irakom I na osnovu toga smo nastavili razvoj Krušika I Kovačnice. To je politički proizvod. Ako se država ne bavi tim psolom na odgovrajući način jako teško možete da plasirate svoju robu . A to nije stvar samo fabrike I direktora već I onih koji kreiraju političku situaciju kako u zemlji tako I u inostranstvu. A Krušik je bio prvi plen SNS-a I pokazao se kao katastrofalan. Sdruge strane podsetiću vas da je u parlamentu gospodin Bbabić govorio da Krušik u 2014. godini ima dva I po puta ilji rezultat nego godinama pre. Što je nije tačno . Pa su pričali da su sekretarice potrošile pare da su gume na kolima bile skupe I slično. Svako ko se ozbiljno bavi vlašću a udje u razmatranje sekretarica I ručkova pokazuje da nema viziju kako jedna fabrika treba da se vodi I razvija. Mi smo zaposlili radnike oni su ih otpustili . kako sada stvari stoje ja se bojim da će ta fabrika biti u još težoj situaciji I ne samo Krušik već I ostale fabrike. Pa I SDPR gde su u kratkom vremenskom razdovlju zaposlili do 80 ljudi. To je za SDPR previše I oni nemaju šta tamo da rade.

Vamedia: Da li imate saznanja da se protežiraju neka nova preduzeća umesto da se proširuju kapaciteti starih , ali I da se novac iz postojećih fabrika odliva van njih?

D.Šutanovac: Kako da ne . Pa pogledajte taj ugovor o šišanju trave . jasno je da fabrika treba da se bavi proizvodnjom , a da održavanje kruga može da radi I neko drugi , ali u situaciji kada fabrika tone to ne sme da se radi. Taj novac treba da se investira u bolje stvari. Sdruge strane u pravu ste za tu tvrdnju jer je to manir SNS-a. Pa ministar Vulin je hteo da donira stotine miliona nekim nevladinim organizacijama koje su osnovane koliko juče.Dakle partijskim organizacijama da se ispumpa novac iz ministartsva . I ista stvar se dešava I u okviru jednog dela odbrambene industrije gde postoje novokomponovane firme, ja ih nazivam mešetari, koji bi trebalo da na račun Kručika, Lučana , Slobode zarade novac I da taj novac završi u nekoj sivoj zoni. To je prepoznatljiva matrica. Mi smo sve radili sa državnim firmama. SDPR je bio glavni ugovarač, a sve ostalo su bile državne firme koje su išle sa nama.

Vamedia: Kako procenjujete budućnost Krušika?

D.Šutanovac: Mislim da se nalazi u izuzetno teškoj situaciji I ne vidim da se išta radi da se ta situacija poboljša. Izuzetno mi je žao zbog toga I voleo bih da ovaj režim nadje način da pomogne . jer pomoć Krušiku je pomoć državi Srbiji. Nije dobro da ponovo imamo štrajkove , to nije dobro ni za Krušik ni za ovu Vladu. Najvažnije je naći tržište. Ako nema tržišta nema ni proizvodnje. A tržište ne može da se nadje tako što će se držati glava u pesku I govoriti o uspesima Vlade . Ukoliko ministar Gašić ne sedne na bilo koje prevozno sredstvo I ne ode sa našim predstavnicima u inostranstvo I ne ponudi naše proizvode , biće problema još većih.

Vamedia: U više navrata ste pomenuli SDPR. Da li Krušik može da zaključi ugovor sa biko kojom državom mimo SDPR-a?

D.Šutanovac: Svakako da može . Krušik ima svoj marketing . Mislim da sistem koji su trenutno napravili u kome ekskluzivu ugovranja ima SDPR u naše vreme nije bio . SDPR je tada imao ugovranje tamo gde je imao svoje tržište Krušik može da radi samoinicijativno. Ali tu u stvari jeste problem. Pokušava da se nametne jedan novi način funkcionisanja u kome se Krušiku seku krila. Onemogućava im se da direktno rade pa to mora da ide preko SDPR-a pa se tu pojavluju razni mešači I to zakoči celu stvar. Ponavljam to nije samo do Krušika već je u pitanju politički proizvod takodje , ako država ne stoji dobro u njenim odnosima neće moći ništa ni da se prodaje. Iračko tržište je danas neuporedivo veće nego ranije I ako se mi kao država ne pokrenemo mi ne možemo da očekujemo ni da izdržavamo Krušik.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.