Skup običaj pečenice

imageNema Božića bez pečenice, reći će neki, ali to zadovoljstvo ove godine papreno košta. Po aktuelnim cenama za pečenicu ove godine potrebno je izdvojiti do 10 000 dinara.

Običaj da se za Božić porodica okupi za stolom uz pečenicu ove godine neće moći da sprovede baš svaka porodica u Valjevu . Na stočnoj pijaci prethodnog petka svinje su se prodavale po ceni od 260 dinara za kilogram ukoliko se radi o svinjama težine preko 30 kilograma i po ceni od 300 dinara za svinje težine ispod 30 kilograma. Oni koji su tog dana potražili jagnjetinu prodavala se po ceni od 250 dinara za kilogram žive vage.
Mnogi su zbog ovih cena odustali od ovakve kupovine jer na ovu cenu neophodno je dodati i cenu uslužnog pečenja , ali ih ni gotovo pečenje u kasapnicama nije obradovalo.
U proseku cena svinjskog pečenja u valjevskim mesarama kreće se oko 1000 dinara za kilogram dok se ovčetina prodaje po ceni od 1300 dinara.
Iako na izgled skupo u valjevskim mesarama kažu da interesovanje postoji , ali da se kupuju manje količine . Da narod generalno nema novca kao ranijih godina svedoči primer stočne pijace sa koje su se u petak mnogi prodavci vratili sa neprodatom robom svojim kućama .
Ako je suditi po datim cenama , ako je i običaj – mnogo je .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.