Neophodan dogovor Pivarae i poreske uprave

imageUkoliko Valjevska pivara ne postigne zadovoljavajući dogovor sa Poreskom upravom uspešno poslovanje ovog preduzeća moglo bi da bude dovedeno u pitanje. Već četiri godine Pivara pokušava da svoja dugovanja prema Poreskoj upravi svede na minimum .

Uprkos činjenici da je na tržištu piva zabeležen generalni pad u ovoj godini od 7%, Valjevska pivara ostvarila je rast proizvodnje od 4%. Ostvarena dobit u ovoj godini bila je nekoliko puta veća nego prethodne godine.Rast poizvodnje Valjevske pivare iako je zabeležen ipak nije bio na nivou očekivanog rasta. Razlog tome je kako kažu loša godina u smislu vremenskih prilika. Ipak Valjevska pivara je jedina koja je imala konstantan rast u ovoj godini . „ Mi smo u finansijskom smislu ove godine imali rast prihoda 9,7%. Deo je u povećanju proizvodnje , a u ovoj godini troškovi su nam smanjeni za oko 5%.Kad kažem prodaja to nije samo prodaja piva već i prodaja trebera koja je bila značajna u ovoj godini“, rekao je na konferenciji za novinare direktor Pivare Aleksandar Rajevac.

Rajevac pojašnjava da je u ovoj godini Pivara uplatila 6% akciza više što je u novcu oko 180 miliona dinara i dodatnih 80 miliona plaćenog PDV-a.“ To znači da je doprinos Valjevske pivare državnom budžetu oko 4 miliona evra. Koliko danas trebalo bi da imamo i dogovor sa Poreskom upravom kojoj Pivara duguje još iz vremena pre stečaja i u iznosu od 60 miliona dinara. Sve obaveze nastale posle stečaja izmiruju se u roku“, kaže Rajevac objašnjavajući dugo stanje u kome se Pivara nalazi izmirenja obaveze prema Poreskoj upravi . Ukoliko se ovaj slučaj ne razreši novi zakon koji predvidja da sve obaveze koje se plaćaju posmatraju kao kamata , dok se za deo koji se uplaćuje kao akciza smatraće se da nije plaćen i biće pripisan glavnici . „ Pivara bi tako ponovo mogla da udje u stari začarani krug. Mi ne dugujemo dinar jedan posle stečaja . Mi smo dokazali da smo sistem koji može da živi i naši rezultati to pokazuju. Zato nam je bitno da nadjemo zajednički jezik sa Poreskom upravom kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo bili“, rekao je Rajevac. Rajevac je podsetio da je sama Poreska uprava napravila grešku 2010 godine u trenutku odlaska Pivare u stečaj jer u stečajnu masu nije prijavila dva perioda akcize tako da je još tada ostalo 11 miliona koji se vode kao neplaćeni .“ U ovom trenutku Pivara ima duga oko 66 miliona .Mi hoćemo da platimo daj deo akciza i da to udje u stečajnu masu. Trebalo je da platimo ranije , ali nismo i plaćamo sada . Ali nakon toga neke stvari nisu uradjene. Kamata će svakako biti otpisana , ali naš dug važno je da se razume, sastoji se iz neplaćenih akciza i PDV-a pre stečaja i koji je nastao posle toga do plana reorganizacije , a po osnovu namirivanja prvo kamate gde se kasnije to pripisivalo glavnici pa se došlo do toga da je dug 66 miliona dinara“, kaže Rajevac.

Pivara ima 203 zaposlena radnika , ali zbog statusa državnog preduzeća ne može da poveća broj zaposlenih iako je po rečima direktora to potrebno. Prosečna zarada je 33 000 dinara.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.