Neinformisanost ili nezainteresovanost?

imageSvi su izgledi da će slučaj stana I direktorke Centra za socijalni rad biti tema razmatranja I od strane grada Valjeva. Kako je izjavila načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović grad ranije nije imao informaciju koju su preneli mediji I u skladu sa tim nije mogao ni da postupa. Dakle, ostaje da se vidi kakvo će postupanje biti sada kada se informacija poseduje.

Interesantno je , ali nije novina da grad kao I pojedini državni organi nisu informisani o pojedinim dešavanjima već da o tome čitaju ili saznaju iz medija . Izgleda da se to ovoga puta potvrdilo u slučaju direktorke Centra za socijalni rad Kaje Jovanović. Ako ćemo pravo, što bi rekao naš narod, neinformisanost grada nije očito u njenom slučaju počela sa stanom koji je po dostupnim informacijama sama sebi dodelila već I onog dana kada su valjevski mediji ustvrdili da po saznanjima iz ministarstva direktorka nije dobila potvrdu svog mandata , da je Centar u blokadi , da postoji još na sličan način prodatih objekata kao lokal koji je Centar doveo do blokade računa. Na sve ove informacije iz Gradske uprave najčešće su stizale informacije I odgovori.”Moguće je”, ili “ Proverićemo”, “Možda to gradonačelnik zna” ili pak “ To samo gradonačelnik može objasniti “.
Dok su valjevski mediji medju kojima je I Vamedia izveštavali o brojnim nelogičnostima I novim momentima izgleda da su gradske vlasti bile informisane uporedo sa gradjanima. Interesantan je I podatak da je upravo Vamedia zatraživši od pomenute direktorke izjavu o blokadi od iste dobila odgovor:” Obratite se ministarstvu I osnivaču . I druge su firme u blokadi”. Traženu informaciju Vamedia je u pomenutom ministarstvu dobila za samo nekoliko minuta , ali I informaciju da taj slučaj nije jedini slučaj spora oko imovine koji Centar vodi. Nekoliko valjevskih medija medju njima I Vamedia zatražili su potom po osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja I podatke o svemu što poseduje Centar. U odgovoru koji je stigao izostao je podatak o stanu koji je izdat direktorki. Vamedia je potom iz svojih izvora dobila sve potrebne informacije ,a Radio Patak uputio je još jedan Zahtev . Kako tvrde kolege kako odgovora nije bilo zahtev je morao na kraju da uputi istoj Rodoljub Šabić državni poverenik za informacije od javnog značaja .
Sve ovo svedoči o tome da nije tako lako bilo valjevskim novinarima informacije učiniti dostupnima. Ali ako nije lako novinarima trebalo bi da bude lako Gradu Valjevu kao osnivaču ove ustanove. Ipak izgleda da ili se u Upravi niko ne bavi ovim pitanjima, nikoga ne interesuje ili se nema vremena za praćenje rada odnosno u ovom slučaju I zloupotrebe.
“ Grad će ispitati ovaj slučaj. Nama nije bilo poznato da se stan od 2012. godine koristi bez pravnog osnova. Centar za socijalni rad se u ovom slučaju morao obratiti svom osnivaču i direktorka je morala preduzeti određene radnje da se to uvede u pravne tokove”, rekla je načelnica Gradske uprave, novinarima.
Dakle, “Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju”, kaže jedan lik iz starog crtanog filma. Ali , sada kada se sve saznalo, što se saznati moglo, ostaje da se valjevski novinari posvete praćenju Uprave koja je očito konačno informisana I potom obaveste javnost o preduzetim koracima.
Ako koraci I mere izostanu, može li se pretpostaviti da nije neinformisanost u pitanju nego nešto drugo? Možda nezainteresovanost? Ili ….?
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.