Smanjenje broja zaposlenih za 6%

imageGrad Valjevo trebalo bi da do juna smanji broj zaposlenih za 6%, a u Gradskoj upravi se nadaju da će taj procenat biti zadovoljne prirodnim odlivom , odnosno odlaskom u penzije.

Najave iz decembra meseca od strane ministara o mogućem fleksibilnijem zapošljavanju te i izmeni odluke o istom trebalo bi da već početkom ove godine budu proverene. Naime još početkom decembra nacionalni mediji su preneli da će posle Nove godine uslediti revizija Vladine uredbe o kadrovima u javnom sektoru. Prema novom predlogu, državne ustanove će moći da primaju nove ljude, ali u okviru budžeta.Što bi praktično značilo da bi Opštine i ustanove koje se finansiraju iz državne kase moći od naredne godine da zapošljavaju ljude, ali pod uslovom da ne troše više novca nego što im je dodeljeno!

Istovremeno pak u Gradsku upravu stiglo je uputstvo o smanjenju broja zaposlenih za 6% do juna meseca. Načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović na sednici Skupštine potvrdila je ovu informaciju izrazivši nadu da neće biti potrebe za otpuštanjem jer grad bi po ovoj odluci trebao da ima 404 zaposlena , što se odnosi na Gradsku upravu i ustanove , a trenutno ih po njenim rečima ima 388 zaposlenih.
Pomenuti procenat od 6% praktično bi se kako je rečeno mogao nadomestiti prirodnim odlivom odnosno odlaskom u penziju onima kojima je za to i vreme. Na ovaj način izbegla bi se mogućnost da neko bude otpušten.
Od stupanja na snagu odluke o zabrani zapošljavanja zahtevi pred ministarstvima se neprestano gomilaju , ali bez odgovora prema tražiovima dozvole za zapošljavanje. Za sada u valjevu nije bilo veće priče o tome da je zbog nedostatka nekih kadrova rad bilo koje službe ili ustanove onemogućen , ali se zato brojni gradovi u Srbiji žale upravo na ovaj problem .
Najveći problem svakako imaju mladi ljudi koji su bez mogućnosti da se zaposle, pogotovo u Valjevu gde je privredna aktivnost svedena na minimum pa posla u privatnom sektoru podjednako nema .
Najave o mogućoj dozvoli za zapošljavanje ostale su u decembru , nova kalendarska godina je stigla pa će vrlo brzo na proveri biti sve što je možda rečeno samo u duhu tada predstojećih praznika.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.