„Kalenić „ u dve priče -Jedni finansiraju, drugi opstruiraju

imageGrad Valjevo nezadovoljan je načinom upravljanja projektom izgradnje regionalne deponije Kalenić . Predstavnica ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kao i zamenik gradonačelnika Žarko Kovač potvrdili su da Ub i Obrenovac koče nastavak izgradnje deponije. Nasuprot njima prvi čovek preduzeća Eko Tamnava koje rukovodi projektom Radomir Stevanović izjavljuje da sa Ubom nema nikakvih problema.

Grad Valjevo danas je domaćin Skupštine i zajedničkog sastanka gradonačelnika i predsednika 11 opština, kao i delegiranih predstavnika gradova i opština, članova Skupštine REC „Eko-Tamnava“ doo Ub kojim se priča o izgradnji regionalne deponije nastavlja ali po svemu sudeći i dalje bez velikih i jasnih pomaka u samoj relizaciji. Sve se još uvek svodi na projektnu dokumentaciju koju grad Valjevo svake godine finansira iako gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić u izjavi medijima tvrdi pomalo politički da Grad podržava projekat i sasvim istinito potvrdjuje da izdvajamo sredstva.“ Ja sam jasno istakao da pružamo jednu čvrstu nedvosmislenu podršku realizaciji ovog projekta .Izmrili smo sve obaveze što se tiče našeg učešća. Mi sa 25,2% učestvujemo u njemu , prošle godine smo izdvojili 5,9 miliona , ukupno od 2008 godine izdvojili smo 13 miliona dinara , a za ovu godinu predvideli smo još četiri miliona dinara“ , rekao je Terzić nagovestivši da grad Valjevo treba da bude više uključen u samu realizaciju.
Novac je po njegovim rečima dat za izradu projektne dokumentacije, a podaci govore da se svake godine izdvaja novac za iste namene.Potpunu informaciju na insistiranje novinara , šta je grad zaista platio dao je ipak zamenik gradonačelnika Kovač koji je decidno rekao : „ Platili smo izradu tehničke dokumentacije glavnog projekta i svih pratećih studija i elaborata i rad preduzeća Eko Tamnava. Svih 11 opština daće u 2015 godini još 15 miliona za tu namenu. Nema ponovnih radova već je za prošlu godinu trebao da bude uradjen i taj projekat , istražni projekat podzemnih voda jer se polje ugljenokopa pomera. Zato se radi dodatni projekat.“ rekao je Kovač i dodao „ Grad Valjevo nije zadovolajn načinom realizacije i načinom upravljanja projektom .Mi moramo da učestvujemo jer nemamo alternativu i mi moramo da pojačamo svoju ulugu najviše finansiramo to preduzeće i moramo preuzeti odgovornost za konkurisanje prema IPA fondovima.“.
Ipak sama informacija da postoji opstrukcija projakta dominirala je i sastankom što je Kovač i potvrdio rekavši da odgovornost za neizvršenje ima onaj koji nije izmirio svoje obaveze . „ Mogu da se ljute koliko god hoće, finansijske obaveze nisu izvršili prvenstveno Obrenovac i Ub. Predvidjeno je kad se budu izvršio glavni projekat i kada bude REIK preneo vlasništvo nad lokacijom na opštine Ub i Lajkovac da će oni preneti zemljište na preduzeće Eko Tamnava koje može tražiti potom lokacijusku dozvolu. Mi ne možemo biti odgovorni jer lokacija nije kod nas“, objasnio je Kovač.
Na Skupštini će se takodje kako se moglo čuti postaviti i pitanje da li je preduzeće koje upravlja deponijom zapravo sposobno da taj posao i radi čime će se i rad dosadašnjeg direktora Stevanovića zapravo dovesti pod znak pitanja .
Iako je načelnica odeljenja za upravljanje otpadom Radmila Šerović u ministarstvu danas ustvrdila da ministarstvo podržava kompletne radove i sam projekat pa i pohvalila valjkevo u pristupu šprojektu deponije ona ipak nije jasno navela koji je to učinak samog ministarstva izgradnji deponije izuzev taksativne podrške i mogućeg nadzora. Na pitanje Vamedie koje su to konkretne stvari koje je ministarstvo preduzelo Šerovićeva je iznova ponavljala da ministarstvo pruža podršku na svaki mogući način . Ipak sam direktor Eko Tamnave Radomir Stevanović u izjavi medijima rekao je da ministarstvo nije do sada dalo ništa. „ Nisu dali ništa , ama baš ništa“, bio je decidan Stevanović.
Isti Stevanović medijima je rekao da on ne vidi u čemu je prolem sa opštinom Ub te i da je njihova saradnja sa tom opštinom u svemu dobra . „ Mi dobro saradjujemo od samog početka , istina je da oni nisu sve izmirili od svojih obaveza , ali siguran sam da će to uraditi vrlo brzo. Očito je da su postojali problemi u donosiocima odluka . Zatečeno stanje na projektu je bilo da je sva projektna dokumentacija na projektu bila neupotrebljiva i mi smo u 2013. i 2014. godini iznova obnovili dokumentaciju . Nedostaje nam samo jedna formalnost , a to je prenos prava vlasništva na lokaciji . Ne očekujemo probleme po ovom pitanju jer je Ub i do sada saradjivao bez problema. Očekujem da ćemo u februaru dobiti prenos prava vlasništva i ishodovati lokacijsku dozvolu“, rekao je Stevanović.
Bez lokacijske dozvole nema ni konkurisanja za sredstva iz EU , a samim tim ni realizacije projekta .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.