Rasprava o zaustavljanju punjenja brane

imageOdbornici Skupštine grada dobili su dopis odnosno sugestiju Rudarsko –geološkog fakulteta u kome se traži da se još jedn om ispita situacija oko brane Stubo –Rovni i predvidjeno punjenje zaustavi dok se ponovo ne vrati punjenje na kotu 330. Odbornik Dragan Moijsilović LDP izneo je predlog da se o ovom dopisu raspravlja u okviru posebne tačke dnevnog reda

Rudarsko-geološki fakultet uputio je Skupštini grada Valjeva predlog za reviziju aktuelnog rešenja brane Stubo-Rovni. U dopisu koji potpisuje pored dekana fakulteta još 7 profesora iznosi se sugestija da se Skupština založi za odlaganje punjenja akumulacije do usvajanja objektivne ocene održivosti. Profesori tvrde da se punjenje mora zaustaviti na koti 330 jer podizanje kote na 360 može dovesti do zagadjenja podzemnih voda što će se odraziti na kvalitet pijaće vode , ali i do potapanja Gračanice. Odbornik Ljubomir Bradić Skupštini je ukazao na činjenicu da je on u više navrata do sada upravo predlagao isto , a njega je u tom stavu podržao i odbornik Milan Marković SNS koji se govoreći o štetnosti nastavka punjenja akumulacije osvrnuo i na broj zaposlenih u preduzeću Kolubara za koje kaže da imaju enormno visoke zarade , a zapravo ne rade ništa. „kako sve finansira republika tih 18 zaposlenih trebalo bi da rade nadzor , ali kako oni to rade videli smo na slučaju preduzeća Jedinstvo koje je u potpunosti urušilo korito reke Kolubare. Sve je očitije da ostale opštine odustaju od ovog projekta , samo još Valjevo i Lajkovac smatraju da je ovo dobar potez“, rekao je Marković.
Direktor preduzeća Kolubara Miodrag Marković odbornike je informisao da je trenutno država srbija formirala Komisiju koja se bavi ispitivanjem navedenih zahteva pomenutog fakulteta , uticajima na životnu sredinu i održivošću celokuponog projekta. „ Predlažem da sačekamo da državna Komisija završi svoj deo posla kako bismo dobili odgovore na sva pitanja“, rekao je Marković.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.