Na raspust sa djačkom knjižicom ili bez nje

imageBliži se kraj školske godine, a sa tom činjenicom raste I neizvesnost da li će djacima biti zaključene ocene . Dok sindikati poručuju da neće odustati od svojih zahteva I da će možda prvo polugodište biti završeno u drugom polugodištu ministar Srdjan Verbić je rekao da je to nemoguće I da se neće dogoditi jer postoje u svakom kolektivu nastavnici koji mogu da zaključe ocene.

Bilo kako bilo deca u školama imala su priliku da nauče još ponešto o štrajkovima u Srbiji ponajpre da u njima često posledice snose oni koji spornu situaciju nisu ni izazvali.

Kako sindikati prosvete nisu pristali na jednokratnu novčanu pomoć već su 22. decembra u potpunosti obustavili nastavu u školama ministar prosvete Srdjan Verbić kaže da će svi oni koji nisu radili tog dana moći da zaborave na dnevnicu za 22 .decembar I zatražio od direktora škola da postupaju po zakonu I sankcionišu prosvetare u štrajku.”Ovi štrajkovi parališu obrazovanje i najviše štete učenicima. Svake godine znamo da će biti štrajk. Roditelji su s pravom nezadovoljni i traže rešenje. Nastavnici takođe. Oni traže mesečnu pomoć do 4.500 dinara. Podsetiću vas da smo sindikatima ponudili jednokratnu pomoć od po 7.500 dinara. Svesni smo da to ne rešava dugoročno problem. Ali, hteli smo da im poručimo da su važni. Čitavo društvo podnosi teret reformi i vandredna davanja nisu moguća. Predlog sindikata nije moguće ispuniti .Onima koji nisu radili 22. decembra dnevnice će biti oduzete, a o otkazima će odlučivati direktori škola. Na njima je da protumače da li su zaposleni 22. decembra bili odsutni s posla ili su nezakonito štrajkovali “rekao je Verbić.
Kako sindikati prosvete najavljuju nakon jednodnevne obustave rada mogla bi da usledi još jedna faza radikalnog štrajka , a to je da deci ne budu zaključene ocene . Ministar Verbić kaže da ne veruje da ocene neće biti zaključene.”“Učenici će dobiti ocene. Mogu da ih zaključe i neki drugi nastavnici. Iako zakonski postoji mogućnost da njihovi nastavnici bojkotuju veća, ja ne verujem da mi imamo takve ljude među nama“; rekao je Verbić.
Verbić je za B92 rekao da nastavnici zakonski mogu da se ne poajve na sednicama nastavničkih veća i da tada neće biti zaključene ocene, ali da Ministarstvo neće dozvoliti da se tako završi polugodište.

„Kada su ovakve situacije, kada uzimaju đake kao taoce, postoji zakonsko ograničenje prema kome mi takav čin tretiramo kao kršenje zakonskih okvira štrajka. To znači da se polugodište ne dovodi u pitanje i da se neće desiti da ne bude zaključenih ocena“, rekao je Verbić, koji je ranije rekao da bi trebalo pooštriti odnos prema onima koji štrajkuju.
Valjevski djaci se ipak nadaju da će im ocene biti zaključene te I da će na zasluženi raspust moći da odu kao I ranijih godina . Nacionalni mediji prenose podatke u kojima navode da štrajk prosvetara nije više tako masovan kao što je to bio slučaj na šočetku štrajka te I da samo 12% škola u Srbiji štrajkuje . Većina škola u Valjevu već mesecima radi u režimu od 30 minuta po školskom času.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.