Bemaco gorka godišnjica investicija

imageU susret prazniku rada gorka priča o Bemacu mogla bi biti dobra opomena za sve . Pre tri godine u Valjevu je pompezno otvorena fabrika Bemaco koja je najavila ozbiljnu proizvodnju HTZ optreme. Ova fabrika zatvorila je svoja vrata u oktobru 2013. godine samo nakon godinu dana poslovanja i otišla u stečaj. Preduzeće ostalo dužno poveriocima i zaposlenima, vlasnik proglasio bankrot , a direktor pobegao u Ameriku.

Preduzeće „Bemaco“ je 2012. godine konferencijom za novinare najavilo dolazak u Valjevo koje ni tada kao ni sada nije imalo čime da se pohvali na polju zaposlenosti. Oni su tada najavili zapošljavanje do 150 radnika , a SIEPA pomoć od 520 000 evra za zapošljavanje za šta je postavljen uslov od najmanje 130 zaposlenih . Što znači da je za svakog novog zaposlenog dobila po 4000 evra. Iako su Slovaci koji su bili vlasnici ove firme tvrdili da im nije potrebno dodatno investiranje već da inicijalni kapital imaju i sami poslovanje ove fabrike nijednog trenutka nije bilo stabilno . Pored SIEPE koja je nudila finansijsku pomoć u ovu priču uključio se i Grad Valjevo koji je ovoj firmi besplatno ustupio korišćenje stare hale VIK-a u Poćuti gde je Bemako najavio upošljavanje još 50 radnica. Do pokretanja tog pogona nikada nije došlo.

Iako je izdaleka sve izgledalo kao dobar poslovni potez vrlo brzo u javnosti se čula informacija da zaposleni ne primaju platu , a da se dugovi gomilaju . Samo godinu i po dana nakon otvaranja vlasnik Ladislav Kovalski došao je u Srbiju i konstatovao da je preduzeće u blokadi za 4,3 miliona dinara , da radnicima nisu isplaćene plate , a dugovi su se neprestano pojavljivali . Direktor fabrike u Valjevu Željko Božić koji je bio dužan da odgovori na pitanja vezana za propast preduzeća pobegao je u Ameriku pa je praktično izostala informacija šta se dogodilo sa investicijom.
Vlasnik Kovalski proglasio je bankrot i preduzeće je otišlo u stečaj, a kao razlog proglašenja bankrota navedeni su prezaduženost, nesposbnost preduzeća za bilo koju vrstu plaćanja, dok su kao najveći poverioci označeni Poreska uprava i zaposleni.
Sada se Bemaca više niko i ne doseća izuzev onih koji su baš u tom preduzeću i glorifikovanoj investiciji pokušali da zarade za „koru hleba“.

S.V.
.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.