Hvala Česi, nije trebalo! III deo

imageSada kada je poznato koliki novac je uložen kako bi se na toplovod priključila samo jedna republička ustanova, poznato je i da bez obzira koliki pritisak javnosti bio ona se neće priključiti. Bolnica će tako ostati jedan od najvećih zagadjivača vazduha u Valjevu.

Sama pomisao da bi neko mogao izdvojiti skoro pola miliona evra kako bi pomogao širenje toplovodne mreže u nekom gradu je za svaku pohvalu. Ako bismo situaciju pogledali sa jedne druge strane to bi značilo da su tamo neki Česi od kojih moguće najveći broj i ne zna gde je Valjevo, bili toliko humani i društveno odgovorni da su upravo Valjevu dali 400 000 evra za priključenje Bolnice na sistem grejanja. Šta bismo mi , budimo realni, komentarisali, da smo izdvojili taj novac za tamo neki gradić , a potom saznali da je sve to bilo uzalud? Da li bismo se ljutili?
Upravo to se dogodilo u Valjevu. I gle čuda, niko ne razmišlja na ovaj način niti postavlja pitanje kakvu smo to poruku poslali donatorima? Inače Vlada Češke je za različite projekte izdvojila upupno 3,2 miliona evra. Jedan od tih projekata je i transfer stanica. Ona još uvek ne radi jer ne radi ni Kalenić. Ipak, oni za sada ćute , ali je pitanje da li smo ovakvim ponašanjem zatvorili vrata ljudima koji su mislili o nama? Ambasador Japana jasno je rekao šta misli o njihovoj investiciji Dom za stare u koji su oni uložili 2 miliona evra. Nisu bili srećni.
Valjevo se i dalje guši u smogu , a ministar ekologije Goran Trivan poslao je jasnu poruku , da se republičke institucije moraju priključiti na daljinski sistem grejanja. Da li je onda rešenje u pritisku na republičke institucije na nivou Beograda jer svi su izgledi da bez papira, naloga , odozgo, niko neće ni prstom mrdnuti po ovom pitanju.
Suma sumarum više od 80 miliona uloženo je u samo jedan projekat koji bi možda zato što je pod zemljom pa ne „bode“ oči , trebalo da zaboravimo. Grad Valjevo učinio je izgleda sve što se može, ulažući u toplovod, oslobadjujući Bolnicu plaćanja priključka i na kraju pružajući mogućnost da Bolnica sama odredi cenu. Ali, nema te cene koja bi Bolnici bila dovoljno dobra.
Iz svega navedenog jasno je da će gradski oci morati put Beograda kako bi zamolili ministre da ovaj problem reše. Ako je grad Valjevo mogao da izlobira milijardu za rekonstrukciju iste Bolnice, ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo da će im poći za rukom i da izlobiraju priključenje na toplovod ne samo Bolnice već i drugih republičkih institucija koje postoje u Valjevu, a koje i dalje imaju samostalne kotlarnice iako su toplovodne cevi prošle pored njih.
A donatori? Hvala, nije trebalo!

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.