Bolje ikakvo nego nikakvo rešenje

imagePosle protesta pred Gradskom upravom meštani Prijezdića uputili gradu Opomenu pred tužbu. U medjuvremenu grad još uvek nije rešio pitanje upravljača puta. Još uvek ne postoje nadležni koji bi sa kamenolomima mogli potpisati ugovor.

Prilikom gašenja nekadašnje Direkcije za urbanizam sve nadležnosti preuzeo je grad , odnosno Odeljenje za infrastrukturu I gradjevinsko zemljište koje je preuzimanjem zaposlenih iz Direkcije naknadno oformljeno. Ipak verovanje da će ovo odeljenje ili grad automatski preuzeti ulogu upravljača puta pokazalo se kao pogrešno.
Pravnici su očito prevideli činjenicu da zakon kaže da je „upravljač javnog puta“ javno preduzeće, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, koji su registrovani za obavljanje delatnosti upravljanja javnim putem.Upravo sve ono što je bila nekadašnja Direkcija.
Dakle, neko bi morao biti registrovan za obavljaje ovakve uloge. Kako se ovih dana može čuti Grad će zatražiti I mišljenja nadležnih sa Republike kako bi se ovaj problem rešio.
Iako nekom sam naziv upravljač puta može zvučati beningno I nevažno po zakonu praktično u ovom trenutku svako može na gradskim ulicama raditi šta hoće bez mogućnosti sankcionisanja odnosno I bez mogućnosti podnošenja zahteva kako bi radovi uopšte bili izvodjeni ili na neki poseban način kao u slučaju kamenoloma put mogao biti korišćen.
Meštani Prijezdića najavljuju tužbu, a u ovom trenutku niko ne spori da su putevi na tom pravcu u zaista lošem stanju. Ipak rešenje nije moguće pronaći odmah. Naime grad postojeću Direkciju nije preimenovao u neko novo javno preduzeće jer je za to nedostajao novac , a sama Direkcija nije imala u posedu nijednu gradjevinsku mašinu. Kako se tada moglo čuti za takvu vrstu prevdjenja bilo je potrebno minimum 500 miliona. Grad taj novac nema ni sada.
Od aprila do današnjeg dana prošlo je skoro tri meseca , a stvari se nisu pomakle sa mrtve tačke. Nije nepoznato da administracija jeste spora, ali je sada pitanje koliko se na rešenje može čekati.
Kako Vamedia saznaje ranije postojeći ugovori sa kamenolomima su istekli I sada nove o obavezi održavanja puta niko ne može da potpiše jer nema tu nadležnost. Procene su da angažovanje private firme sa ovim licencama može da košta koliko I da je grad sam osnuje za šta je naglašeno da novac ne postoji .
I opet smo na početku. Tužba gradu ne znači ni meštanima rešenje jer sudski spor može trajati I godinama, a njihovi putevi sigurno neće toliko izdržati. Po svemu sudeći moraće da se sačeka država koja bi mogla da predloži neko od održivih rešenja. A svako rešenje je bolje nego nikakvo.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.