Kreditni aranžman traži preciznije odrednice

imageOsnovni dogovor sa nemačkom razvojnom bankom u vezi kreditnog aranžmana za rekonstrukciju vodovodne mreže u Valjevu moraće da pretrpi izmene. Po mišljenju vd direktora Dragana Grujičića osnovni uslovi za potpisivanje ovog ugovora nisu ispunjeni.

Dotrajale cevi i njihovo neprestano pucanje neprestana su tema u Valjevu. Rešenje oog problema je u rekonstrukciji vodovodne mrže za koju grad , a ni JKP „Vodovod“ nemaju novca. Početkom godine saopšteno je da će se 30 kilometara vodovodne mrže rekonstruisati iz kreditnog aranžmana KFW-5 nemačke razvojne banke. Iako je za septembar bilo najavljeno kompletiranje dokumentcije i završetak pregovora novi vd direktora ovog preduzeća Dragan Grujičić kaže da osnovni dogovor mora da pretrpi brojne izmene.“Kamatni procenti i grejs periodi nisu usaglašeni, nemoguće je odgovoriti na pitanja koja se tiču planiranja projekta. Sadašnje rukovodstvo se dvaput sastalo sa predstavnicima firme „SETEC”, kojoj je poverena obrada informacija, ocena stanja i plan prioritetnih investicija u ovom programu. Tehničkom delu ove firme stavljene su primedbe na predložena rešenja realizacije investicionih mera. Oni su, na primer, predvideli rekonstrukciju vodovodne mreže u Karadjordjevoj, a ona je već odradjena, poboljšanje energetske efikasnosti Crpne stanice „Gradac” kroz ugradnju frekventnih regulatora, iako oni već postoje, nije im bilo poznato da je JP „Kolubara”, vlasnik Fabrike na Pećini i slično. Po našoj oceni, svi preduslovi za potpisivawe ugovora i početak programa KFw-5 još uvek nisu ispunjeni. Jedan od uslova je i povećanje cene vode , a drugi da se otklone sve nedoumice nastale posle sastanka sa drugom stranom“objašnjava Grujičič.

Sam rok za potpisivanje ugovora je iz pomenutih razloga pomeren, a samim tim ranije najavljena realizacija projekta koja je predvidjala sredinu iduće godine shodno potpisivanju ugovor može pretrpeti pomeranja.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.