Važni koraci ka očuvanju reke Gradac: monitoring kvaliteta vode

Neformalna grupa “Savet za čist vazduh Valjevo” je uz saglasnost upravljača Predela izuzetnih odlika “Klisura reke Gradac”, a u sklopu aktivnosti na projektu “(Sa)čuvajmo Gradac”, inicirala uzorkovanje vode u zaštićenom području reke Gradac na nekoliko lokacija, čije su analize precizno utvrdile kakav je kvalitet vode ove valjevske reke. Važno je napomenuti da se zahvaljujući ovom projektu prvi put rade uporedne analize kvaliteta vode na nekoliko lokacija u zaštićenom delu reke Gradac.

Na zahtev “Saveta za čist vazduh Valjevo”, sredinom maja meseca, stručna služba Zavoda za javno zdravlje Valjevo – Centar za higijenu i humanu ekologiju izašla je na teren i uzokovala vodu na četiri lokacije: izvor Gradca, Šareno platno, Ćelije i brana Degurić. Analize su obuhvatile fizičko-hemijske, mikrobiološke i analize zasićenosti kiseonikom i njihovi rezultati su pokazali da kvalitet vode na izvoru Gradca, Šarenom platnu i Ćelijma odgovara I KLASI, što znači da ima ODLIČAN ekološki status i da je pogodna za piće uz prethodnu dezinfekciju, za kupanje, rekreaciju i sportske aktivnosti na vodi. Dok, voda uzorkovana na brani Deguriću pripada II KLASI, odnosno ima DOBAR ekološki status i može se koristiti za snabdevanje vodom za piće uz primenu pravilnicima propisanih tretmana: koagulacija, filtracija i dezinfekcija, kao i za kupanje, rekreaciju, sportske aktivnosti na vodi.

“Analize kvaliteta vode obavile su akreditovane laboratorije Zavoda za javno zdravlje Valjevo – Centar za mikrobiologiju i Odeljenje za hemiju pri Centru za higijenu i humanu ekologiju. U okviru projekta “(Sa)čuvajmo Gradac”, obavili smo prvo uzorkovanje, izvršene su analize kvaliteta vode u zaštićenom predelu reke Gradac i prvi put su ti rezultati dostupni javnosti. Ovo je važan korak ka boljoj zaštiti našeg dragocenog prirodnog resursa,” izjavila je Zorica Vuković iz “Saveta za čist vazduh Valjevo” i dodala da je neophodan kontinuirani monitoring kvaliteta vode reke Gradac od strane akreditovane ustanove, kao i stroža primena zakonskih mera za zaštitu ovog Predela izuzetnih odlika.

Pored monitoringa kvaliteta vode, u okviru projektnih aktivnosti, članovi “Saveta za čist vazduh Valjevo” i predstavnici EKOD Gradac, koje upravlja zaštićenim predelom reke Gradac, postavili su informativne table na mestima dozvoljenim za kampovanje u Ćelijma i na Šarenom platnu, koje sadrže korisne informacije i važna obaveštenja o pravilima ponašanja, kojih bi trebalo da se pridržavaju svi posetioci i korisnici ovih kamp mesta u zaštićenom području.

Juče je u okviru projekta obavljeno još jedno uzorkovanje vode na istim lokacijama – izvor Gradca, Ćelije, Šareno platno, brana Degurić, tako da će do kraja jula meseca biti poznati i ti novi rezultati analiza kvaliteta vode, koji će takođe biti javno objavljeni. Naime, iz dve analize sprovedene u razmaku od dva meseca dobiće se kompletnija slika o kvalitetu vode reke Gradac.

“Projekat “(Sa)čuvajmo Gradac” predstavlja važan korak ka uspostavljanju neophodnog kontinuiranog monitoringa kvaliteta vode u reci Gradac. Dobijene analize poslužiće kao početna baza za sakupljanje i obradu podataka, te biti važna osnova za upoređivanje budućih rezultata, što je bitno za praćenje očuvanja i napretka stanja kvaliteta vode u zaštićenom području reke Gradac, kao i u donošenju pravilnih odluka na putu ka ostvarenju tog cilja”, istakla je Slađana Stanković, takođe jedna od članica “Saveta za čist vazduh Valjevo” koja je uključena u sam projekat.

Projekat “(Sa) čuvajmo Gradac” realizuje se kroz program podrške neformalnim grupama “Heroji u zelenoj boji”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu”, a koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

6 comments on “Važni koraci ka očuvanju reke Gradac: monitoring kvaliteta vode

 1. Predrag Savić

  Zanimljiv izbor lokacija za uzimanje uzoraka, najniže mesto je brana u Deguriću. Da li neko zna zašto se izbegava uzorkovanje, na primer, ispod naselja podignutog kod čuvene deponijske pregrade?

  Reply
 2. Luj

  koga ovi kontrolišu. u zaštićenom golu reke lažni ekolozi su napravili objekat bez dozvole! koga vi pravite budalama?

  Reply
 3. Istina

  Каква је вода на Ривер бару, тамо где је богутанско насеље.?
  Србија нестаје, Срби нестају… То су објавили и државни медији…

  Reply
 4. sin anarhije

  Zato je kvalitet vode kod river bara i nize katastrofalan, a zimi je takav i vazduh jer se sav smog slije njima … bez obzira na novac ostao sam sokiran tolikom gradnjom i gluposcu ljudi koji misle da su u zdravoj sredini na tom delu reke …

  Reply
 5. sin anarhije

  Naravno , sve njihove fekalije idu u Kolubaru pa dalje sve do Crnog mora da svima pokazemo kakav smo crn narod …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.