Mere nege voćnih zasada oštećenih gradom

Poljoprivredna stručna služba izdala je preporuku voćarima kako da nakon grada neguju svoje voćne zasade :

„U zasadima šljive koji su u rodu štete se ogledaju u gubitku ovogodišnjeg prinosa koji je skoro stoprocentni. Usled udaraca krupnog grada došlo je do opadanja lisne mase od 70 do 90 procenata, guljenja kore na jednogodišnjim i višegodišnjim granama kao i oštećenjima na deblu.

U cilju sanacije oštećenih stabala preporučuje se preventivni tretman preparatima na bazi bakra (Everest, Kuprozin, Bakarnioksihlorid, Nordox i dr.) kako bi se sprečila infekcija patogenima usled velikog broja rana i ogoljenosti grana. Prskanje zasada bakarnim preparatom ponoviti tokom jeseni i rano u proleće pre kretanja vegetacije. Zbog defolijacije stabala izražena je bojazan kako će se oštećena stabla pripremiti za period mirovanja i niske temperature tokom zime. U proleće sledeće godine potrebno je obaviti rezidbu u cilju sanacije i obnove oštećenih grana. Sa rezidbom početi kada krene vegetacija i porast mladara. Prevoditi oštećene ramene grane na mladare koji se razvijaju bliže njihovoj osnovi. Kasnije tokom vegetacije obaviti povijanje mladara koji imaju uspravan porast.

U mladim zasadima šljive usled udaraca grada došlo je do lomljenja mladara i guljenja kore sa debla. Mlade voćke gde je oguljena kora sa svih strana na deblu će se osušiti i potrebno ih je tokom zime zameniti novim sadnicama.

U zasadima maline i kupine obaviti uklanjanje dvogodišnjih izdanaka i izneti ih iz zasada. Na većini ovogodišnjih izdanaka je oštećen vršni deo i izdanci su polomljeni na različitim visinama. Proizvođači maline koji imaju sistem za navodnjavanje kap po kap mogu odnegovati mlade izdanke iz zemljišta uz navodnjavanje za sledeću godinu. Bitno je da se tokom njihove nege obavi proređivanje i ostavi manji broj (5 do 6) po dužnom metru špalira kako bi se dodatno potencirao porast ostavljenih izdanaka.

Proizvođači koji nemaju sistem za navodnjavanje moraju ostaviti i izdanke kod kojih je oštećen vršni deo. Kod takvih izdanka već je došlo do razgranjavanja gornje trećine i porasta bočnih grančica. Potrebno je ostaviti samo jednu (vršnu) bočnu granu, a ostale ukloniti. Plastičnim kanapom podići izdanke i potencirati njihov uspravan porast.

Obaviti zaštitu zasada maline i kupine preparatima Teatar Plus ili Kvadris Top, a u jesen preparatima na bazi bakra. Uz ove preparate dodati i neko sredstvo koje sadrži aminokiseline kako bi biljke što lakše podnele stresnu situaciju.

PSS“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.