„Zaštitimo decu od duvanske industrije“

Pod sloganom „Zaštitimo decu od duvanske industrije“ Dom zdravlja ZC Valjevo (Patronaža), Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Medicinska škola obeležili su Svetski dan protiv duvanskog dima (31. maj). U prepodnevnim satima u Medicinskoj školi je održano predavanje „Prevencija pušenja“ za učenike prve godine, sa akcentom na njihovom osnaživanju da se odupru vršnjačkom pritisku za konzumiranje duvana. Zatim je na Gradskom trgu u 13 sati, u vreme kada je najviše prolaznika, organizovana akcija sa edukativnom izložbom, podelom promomaterijala i anketiranjem građana. Akciju su propratili mediji.

Slavica Filipović, strukovna sestra–specijalista javnog zdravlja Patronažne službe Doma zdravlja Valjevo naglasila je da su poruke povodom Svetskog dana bez duvana pre svega okrenute mladom naraštaju, školskoj deci i omladini.

– Imamo podatke da se, nažalost, prva cigareta proba još u nižim razredima osnovne škole, a to postaje model dokazivanja kod učenika od petog do osmog razreda. Najnoviji izazov je povećana je upotreba elektronskih cigareta. Moramo napomenuti da svaka cigareta smeta i da u duvanskom dimu ne postoji nijedna korisna materija. Sve su apsolutno štetne i imaju dalekosežne posledice. Najčešća oboljenja kod uživalaca duvanskog dima su kardiovaskularna, zatim respiratornih organa, a veliki rizik je i  za nastanak malignih oboljenja. Zbog toga radimo promotivne preventivne aktivnosti cele godine, od Nacionalnog dana 31. januara pa do decembra, odlaskom u vrtiće, škole i fakulete. Sprovodimo preventivne preglede kod odrasle populacije i radno aktivnog stanovništva, kroz podelu vaspitno-zdravstvenih brošura, predavanja, izložbe, kreativne radionice i individualno savetovanje. Pneumofitiziološka služba ZC Valjevo decenijama unazad je radila kroz Savetovalište za odvikavanje od pušenja, što je jako značajno. Postoji slogan „Jeste teško, ali nije nemoguće prestati biti pušač“. Nekada ljudi nemaju dovoljno snage, ne mogu da se odupru ovoj bolesti zavisnosti, kako je klasifikovana, ali svaki pojedinac treba da zna da pomoć može naći u zdravstvenim ustanovama i kod zdravstvenih radnika kroz sve pobrojane vidove podrške.

Sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić kaže da partnerske ustanove i organizacije, kao i svake godine, pokušavaju ne samo da budu zdravstveno edukativne, već i aktuelne.

– Ovo je bolest zavisnosti čiji se dijapazon s godinama širi. Nekada smo imali duvan kao najveću pretnju, odnosno nikotin i sve derivate koji se nalaze u cigareti, ali sada imamo elektronske cigarete čije negativne efekte još uvek ne znamo, zbog kratkog perioda upotrebe. Ono što je loše, a što možemo da prepoznamo, to je tendencija rasta upotrebe, pogotovo kod mlade populacije. Sa stanovništa korporacija koje ih prodaju jasno je da je to regrutacija novih korisnika, ali sa stanovišta javnog zdravlja to je prilično sporna stvar jer imate rast u EU od 12,5 posto u učeničkoj poulaciji, naspram dva posto kod odraslih. Ako na sve to dodamo da oko 37 miliona dece uzrasta 12-15 godina puši to su podaci koji apsolutno donose nemir svima nama koji pokušavamo da svaku zajednicu učinimo zdravijom i bezbednijom. Šta možemo da uradimo u skladu sa novim informaciama?  Pa možemo da razgovaramo sa učenicima o rizicima, o njihovim nedoumicama, da ih ohrabrimo da kažu NE, kao što smo u Medicinskoj školi sa đacima prve godine razgovarali kako da se odupru vršnjačkom pritisku, da ne mora svaka stvar koju  mladosti nosi da se proba, kako da razumeju da je ulaganje u zdravlje investiranje u izvesnu budućnost. To su diskusije koje ne donose crno-bele odgovore i zato zahtevaju kontinuiranu edukaciju.

Volonteri Crvenog krsta i učenici Medicinske škole na licu mesta su anketirali sugrađane o njihovim životnim navikama, sa posebnim osvrtom na konzumiranje duvana.

 

2 comments on “„Zaštitimo decu od duvanske industrije“

  1. Istina

    Док поједине земље доносе законе о забрани пушења и на отвореним јавним површинама, код нас се пуши и даље по канцеларијама. Џабе од закона кад нико не поштује и механизам, инспекције које треба да га контролишу не раде ништа.
    Примери су бројни. У водоводу у Вука Караџића се не виде од дима. Код шефа рачуноводства пиксла и цигарета на столу… Смрди како се уђе. Тако је и у многим другим јавним установама, а не само по ресторанима.
    Није до Вучића него до народа. Ја се овог пута извињавам Вучићу на неким критикама, али ништа није до њега него до народа…

    Reply
  2. Dragan

    pusenje je mozda stetno ali u isto vreme i puni budzet od akciza. zato ako hocete plate i penzije svi moraju da puse sto vise

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.