U Mionici ogromne štete od elementarnih nepogoda

Elementarne nepogode u vidu grada, olujnog vetra i poplava koje su zadesile opštinu Mionica prethodnih dana pričinile su ogromne štete.

Nakon prvih preliminarnih izveštaja Komisija sa terena procenjuje se da je oštećeno preko 45 stambenih objekata, 425 kilometara makadamskih puteva, 50 kilometara asfaltnih puteva, registrovana su oštećenja na dva mosta u Planinici i Gornjem Lajkovcu. Oštećeni su i objekti javne namene Dom zdravlja, sportska hala, a najteža je situacija je u Predškolskoj ustanovi „Neven“ . Pored šteta na infrastrukturi i objektima, elementarne nepogode uništile su i poljoprivredne kulture, zasade, plastenike, staklenike, poljoprivrednu mehanizaciju. Procenjuje se da je oštećeno oko 450 hektara poljoprivrednih kultura i 87 hektara voća. A prema prvim izveštajima Komisije procenjuje se da je šteta na poljoprivrednim površinama i više od 41 milion dinara.

Sve službe od prvog dana stavljene su u stanje pripravnosti, a Komsije još uvek procenjuju nastalu štetu.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković kaže da su građani pretrpeli ozbiljne štete i da će lokalna samouprava pokušati da pomogne na sve načine. On je juče sa državnim sektretarom u Ministarstvu javnih ulaganja Bobanom Birmančevićem i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obilazio pogođena područja.

-Zahvaljujem se državnom sekretaru Birmančeviću, Ministarstvu javnih ulaganja i Ministarstvu odbrane, Vojske Srbije koji su posetili našu opštinu čim su dobili informaciju da su nas zadesile prirodne nepogode. Svaka pomoć od države biće nam od velikog značaja.  Mi smo na terenu, pratimo situaciju. Službe su u pripravnosti – kaže Janković.

Prema najavama Sektora za vanredne situacije očekuje se pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme u ponedeljak uveče 01.07.2024. i noću,  kao i u utorak uveče 02.07.2024.godine.

1 comment on “U Mionici ogromne štete od elementarnih nepogoda

  1. Dragan

    nebrinem za buducnost mionice koja je u sigurnim rukama pod bobanom. kad je obezbedio lubenicu za svetog nikolu i ovo ce resiti. samo da linijski par nike ostecen

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.