Stvarnost koja peva – Koncert učenika Muzičke škole na platou Muselimovog konaka

Povodom obeležavanja 70. Dana škole i finala koncertnog ciklusa inspirisanog tim povodom,   MŠ „Živorad Grbić“  će večeras , 7. juna od 17 do 21 čas  u saradnji sa Narodnim Muzejom, a pod pokroviteljstvom Grada Valjeva,   realizovati koncertni maraton  pod nazivom „Stvarnost koja peva“ na platou ispred  Muselimovog konaka.

Na koncertu  od 17 časova nastupiće preko 150 polaznika Muzičkog zabavišta i Pripremnog razreda matične škole i izdvojenih odeljenja iz Lajkovca, Mionice i Osečine u pratnji orkestra profesora škole,  koji će izvesti  najpopularnija dela muzike pisane za decu i opusa narodnog stvaralaštva , a u 19 časova je planirana realizacija Velikog  koncerta škole, na kome će kompozicije klasične, tradicionalne, popularne i filmske muzike interpretirati preko 100 učesnika okupljenih  u orkestrima, horovima i kamernim ansamblima škole.

Muzička škola  u Valjevu osnovana je 1952. godine, kao prva  muzička škola u zapadnoj Srbiji, sa radom je počela 1954. godine, a od 1966. godine škola nosi ime Živorada Grbića kao institucija koja okuplja blizu 100 učenika.  Danas škola broji blizu  650 učenika u srednjoj muzičkoj školi i  na pet odseka i 11 instrumenata na nivou osnovnog  muzičkog obrazovanja u matičnoj valjevskoj školi, ali jednako uspešno i u izdvojenim odeljenjima u Lajkovcu, Mionici i Osečini. Taj broj konstantno raste, škola je jedna od najuspešnijih obrazovnih institucija u gradu  i zemlji  čiji se kvalitet svake godine potvrđuje najvišim priznanjima na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Pored brojnih priznanja ostvarenih od strane učenika i nastavnika na takmičenjima republičkog i međunarodnog nivoa, škola se može pohvaliti i brojnim koncertnim aktivnostima kao i činjenicom da je organizator i domaćin  4 međunarodna takmičenja (takmičenje gitarista VART, Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“, Festival horova „HORFEST“ i Međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“) od kojih su  Susreti flautista „Tahir Kulenović“ i Međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“ i takmičenja verifikovana i kategorizovana  i od strane Ministarstva Prosvete Republike Srbije.

U oktobru 2024. MŠ „Živorad Grbić“ će svečano obeležiti 70 godina muzičkog obrazovanja u Valjevu, a Koncert ispred Muselimovog konaka je svakako jedan od programa koji predstavlja efektnu uvertiru u taj događaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.