Pre putovanja, proverite sva lična i dokumenta svog vozila

“Vraćeni sa graničnog prelaza zbog pasoša koji ističe za mesec dana” ili “Nisu mogli da pređu granicu zbog istekle saobraćajne”, neki su od naslova koji se pojavljuju gotovo svake sezone letnjih godišnjih odmora.

Zbog toga, ukoliko vam letovanje uskoro počinje, apsolutno je poželjno da pre nego što krenete na put, sopstvenim ili organizovanim prevozom, proverite lična dokumenta, odnosno, dokumenta automobila ako svojim vozilom idete na putovanje koje podrazumeva i prelazak državne granice.

Provere putnih isprava, koje će vam uštedeti nerve i vreme i lišiti vas problema na granici, su sledeće: da li je pasoš važeći; da li je pasoš viziran ukoliko putujete u državu za koju je potrebna viza; da li imate druga dokumenta koja mogu zatražiti pogranični organi države u koju putujete; da li je važeća vozačka dozvola; da li je važeća saobraćajna dozvola i da li je potrebna vakcinacija protiv određenih bolesti ukoliko putujete u države za koje je neophodna vakcinacija ili na tropske bolesti.

Sem sopstvenih, važno je proveriti i pasoše dece ukoliko putujete porodično, s obzirom na to da dečji pasoši traju znatno kraće. Naime, period važnenja za decu mlađu od 3 godine života je 3 godine, deci od 3 do 14 godina pasoš se izdaje sa rokom važenja od 5 godina, dok se deci starijoj od 14 godina, kao i odraslim osobama, pasoš izdaje sa rokom važenja od 10 godina.

Proverom važenja putnih isprava i dokumenata za automobil, međutim, ne završava se spisak informisanja koji vam je potreban da bez ikakvih problema stignete do željene destinacije na inostranstvu. Jer, različite države, kako se objašnjava i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, imaju različite zahteve kada je reč o važenju pasoša.

Tako da, ako putujete u Grčku, vaš pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca od trenutka kada planirate da napustite Grčku. Za putovanje u Tursku, pasoš mora biti važeći najmanje 150 dana od dana kada planirate da uđete u ovu zemlju. Za putovanje u Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu, dovoljan je važeći pasošem ili važeća lična karta. Ako ste se zaputili u Hrvatsku, vaš pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca od datuma kada planirate da se vratite, dok je za putovanje u Albaniju, dovoljno da imate važeću biometrijsku ličnu kartu ili važeći pasoš.

Za ove navedene države, koje su i najčešća destinacija naših turista tokom leta, nije potrebna viza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.