Lokalni odgovor traži mere za zaštitu građana od vrućine

Udruženje Lokalni odgovor iz Valjeva u svom pismu upućenom gradonačelniku, pod naslovom “Predlog za sprovođenje mera za zaštitu zdravlja stanovnika Valjeva”, predlažio je niz mera radi lakšeg prevazilaženja toplotnog talasa.

Lokalni odgovor poziva Gojkovića da u svojstvu gradonačelnika Valjeva, kao i komandanta Štaba za vanredne situacije, preduzme mere iz svoje nadležnosti i koordinira aktivnosti javnih službi i ustanova u narednim danima kako bi se sačuvalo zdravlje naših sugrađana usled dejstva visokih temperatura vazduha.

“Saglasno obaveštenju Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut u kome se ističe opasnost izlaganja visokim temperaturama posebno za najosetljivije grupe stanovnika, očekujemo da će nadležne službe preduzeti blagovremeno mere kako bi se ublažile posledice delovanja afričke klime u Valjevu”, navodi se u pismu ove organizacije.

Kao mere zaštite od vrućine, oni od gradonačelnika i komandanta Štaba za vanredne situacije, između ostalog, traže postavljanje po gradu kontejnera sa pijaćom vodom i cisterni za snabdevanje čistom vodom, obezbeđenje pijaće vode za žitelje bezvodnih krajeva kao što su Žabari, Leskovice i Blizonjski vis, postavljanje po gradu hladnjaka, zaklona i tuševa, kao i posuda sa čistom vodom po ulicama i parkovima za pse, mačke i ptice.

“Odredite javne ustanove u gradu koje se mogu koristiti kao skloništa od visoke temperature (npr. hol Centra za kulturu, prizemlje Gradske uprave, šalter Pošta, zgrade mesnih zajednica, Dom vojske i slično), pozovite upravnike prodavnica, tržnih centara i ugostiteljskih objekata da omoguće svojim mušterijama i sugrađanima da u njihovim objektima potraže sklonište od visoke temperature i da im omoguće besplatnu čašu ili flašicu hladne vode. Prilagodite aktivnosti vrtića i obrazovnih ustanova prema kretanju temperature u cilju izbegavanja toplotnih udara. Ograničite motorni saobraćaj u centralnim gradskim ulicama u periodu najviših dnevnih temperatura od 10 do 17 časova”, stoji u predlozima u pismu koje je Lokalni odgovor uputio gradonačelniku Valjeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.