Dugo, toplo leto i naredna tri meseca

Po dugoročnoj prognozi RHMZ, pred nama su jul i avgust sa temperaturama iznad višegodišnjeg proseka i sa malo padavina, a leto će se nastaviti i u septembru.

I danas je pred nama tropski dan, sa prognoziranom temperaturom od 37 stepeni, zbog čega je Institut “Batut” područje Valjeva svrstao u “crvenu” kategoriju, a tom bojom se označava vreme opasno po zdravlje ljudi. Toplotni talas, po prognozi RHMZ, nastavlja se i naredne sedmice, pa će temperature više od 30 stepeni praktično potrajati do kraja ovog meseca.

S druge strane, po dugoročnoj prognozi RHMZ ja jul, nastavlja se toplo i suvo vreme, sa pojavom novih toplotnih talasa. Kako je najavljeno, srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Što se tiče avgusta, sezonska prognoza nagoveštava slično vreme kao i u julu. Naime, srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za jedan do dva stepena u odnosu na višegodišnji. I prognozirana količina padavina biće slična kao u julu, u proseku za oko 10 milimetara manje u odnosu na višegodišnji prosek.

U septembru nas, pak, očekuje nastavak kasnog leta. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, navodi se na sajtu RHMZ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.