Predstavnici američke ambasade i vojske na otvaranju vrtića Bambi

Otpravnik poslova Ambasade SAD, Džon Ginkel, i brigadni general Kris A. Mekini uz delegaciju grada Valjeva , danas su prisustvovali  svečanom otvaranju vrtića „Bambi“, izgrađenog uz pomoć vojske SAD. Kapacitet novog obdaništa je  do 220 dece čime se uz dva prethodno otvorena vrtića ukidaju liste čekanja.

Izgradnja vrtića je finasirana kroz Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM). EUCOM je uložio ukupno 1,1 milion američkih dolara u izgradnju vrtića, što predstavlja najveći takav projekat u Srbiji do sada i značajno ulaganje koje će deci Valjeva omogućiti ključan početak obrazovanja.

Direktor PU Milica Nožica Milan Radović zahvalio se američkoj vojsci na  ulaganju i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena .

„Posebno sam zahvalan vojsci Sjedinjenih Američkih Država u ime svih ljudi koji su dali svoj maksimum da danas budemo ovde i da obeležimo ovu prvu fazu radova. Nadam se da ćemo u jednom rekordnom roku da opremimo ovaj vrtić i da u njemu zbrinemo još dece koja čekaju na upis u vrtiće“, rekao je Radović.

EUCOM Program humanitarne podrške je usmeren na unapređenje osnovnih usluga, uključujući ulaganja u obrazovanje u ranom periodu detinjstva i zdravstvene usluge usmerene na spasavanje života. Ulaganjem u američko-srpsko partnerstvo, ovaj program je od 2008. godine obezbedio više od 18 miliona dolara za različite projekte koji su spasli živote i pomogli da se najmlađi građani Srbije pripreme da ostvare svoj potpuni potencijal kao angažovani i produktivni građani.

„Ovde imamo prostor za 220 dece i 1200 kvadratnih metara  korisnog prostora kako bi deca bila u bezbednom okruženju gde mogu da rastu i uče i moguće budu budući lideri Srbije . Čast nam je što smo deo svega ovog . EUCON ovde kroz humanitarnu pomoć ulaže više od milion dolara i   ovo je jedan od naših doprinosa. U Srbiji smo uložili preko 18 miliona dolara za različite namene počev od medicinskih aparata i pomoći u zdravstvu do činjenice da sad ovde da roditelji mogu da rade , a da njihova deca za to vreme budu na sigurnom i u jednom dobrom i lepom okruženju“, rekao je general Kris A. Mekini.

Valjevo je u ovoj godini dobilo još dva nova vrtića rekonstrukcijom stare Šeste škole.

11 comments on “Predstavnici američke ambasade i vojske na otvaranju vrtića Bambi

  1. Valjevac

    Juče bombardovali Srbiju i njenu decu danas paradiraju. Gleda Vas nesrećni i mala Milica iz Batajnice, i Vas Srbr i Amere.

    Reply
  2. sin anarhije

    Siromasna i jadna drzava prodata svima i svakome, tj tamte za vamte … zasto sad veliki vodj i njegova bulumenta trbuhozboraca ne komentarise ovaj postupak omrazenih nam zlocinaca …

    Reply
    1. Ivan

      Smeta vam sto se nesto dobro uradi za narod? Sa kime to nismo ratovali, pa nam ne smetaju? Neka rade, sta fali, vredece to deci.

      Reply
  3. Шпанац

    Штета што нису били и наши пријатељи Клинтон, Шредер и Блер . Можда су били слободни прошле недеље. Аца је могао да им преприча како је још једном победио свет у УН. Била би боља прича овако обично отварање као отварање продавнице кад стигну хлеб и млеко.

    Reply
  4. Milan

    jadni ste I pateticni,kradete novac svuda I na svakom mestu,a ameri vam rade obdanista,isti oni Koji su bacali bombe na tu decu…

    Reply
  5. Сведок времена

    И онда преко Пинка, Хепија и таблоида оптужују опозицију да су издајници. Нема горих људи од напредњака.

    Reply
  6. Istina

    Odakle NATO vojnici u Valjevu, a mi neutralna zemlja?
    Nema liste čekanja, pa gospodo nema dece. Deset puta upisano prvaka ove, nego pre 10 godina…
    Omladino, ovo je kraj i zato bežite sto dalje, a ive pustite neka se guše u sopstvenom smeću.

    Reply
    1. Ana

      Pobegla i ne mogu da verujem koliko i dalje tonemo, ne toliko finansojski koliko etički.

      Reply
      1. etika

        Ana, ako ste vec pobegli, nadam se da niste pobegli na zapad, posto su nas oni tamo bombardovali. Nije eticki.

        Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.