Spasojević: Lokalni izbori imaju svoju dinamiku pa i u Valjevu

Pojedine opozicione partije u Valjevu već su otpočele svoju kampanju za predstojeće lokalne izbore. Za sada u tim kampanjama nema konkretnog predstavljanja programa već su teme uglavnom okrenute ka Republici iako su izbori lokalni. Profesor dr Dušan Spasojević za Vamediu kaže da lokalni izbori imaju svoju posebnu dinamiku.

foto: preuzeto FPN -Dušan Spasojević

U dosadašnjem toku kampanje opozicionih partija koje su započele svoje kampanje za predstojeće lokalne izbore uglavnom se mogla čuti i najčešće pominjana rečenica bila je „promena sistema“. Za sada niko taj stav nije obrazložio u smislu na koji sistem se to tačno odnosi . Da li na sistem vrednosti na lokalnom nivou ili se pak misli na opštu promenu sistema vladavine , možda zakona i sl?

Profesor Fakulteta poličkih nauka Dušan Spasojević za Vamediu kaže da lokalni izbori, a naročito ako se dešavaju paralelno sa parlamentarnim izborima, su uvek u vezi sa velikim temama.  „U Srbiji je situacija dodatno ojačana fokusom na borbu opozicije i SNS, odnosno pitanjem demokratizacije Srbije i promenom sistema, kako se to obično formulliše“.

S druge strane Spasojević smatra da su lokalni izbori ipak specifičniji .

„ Ipak, lokalni izbori imaju svoju dinamiku i posebnost i skoro uvek je za uspeh potrebno prevesti nacionalne teme i lidere na lokalni nivo – kako kroz izbor kandidata koji makar ne odbijaju birače, tako i kroz otvaranje konkretnih tema koje su od značaja za lokalne zajednice. U ovom kontestu su za opoziciju idealne teme koje se mogu povezati sa velikim nacionalnim temama jer se onda kampanje međusobno osnažuju“, navodi Spasojević.

Shodno samoj tematici izbora i njihovom cilju , formiranje vlasti , sistema upravljanja razvojem grada u naredne četiri godine pitanje je koliko se opšte teme mogu dugo održati , odnosno u jednom trenutku sve će morati da bude spušteno na lokalni nivo.

„Iako mi situacija u Valjevu nije skroz poznata, izvesno je da je pitanje zagađenja vazduha jedno od pitanja koje bi moglo da bude deo opozicionih nastupa, kao i pitanje korupcije i neplanskog trošenja sredstava, dok bi, makar na osnovu iskustava drugih gradova, ključna tema bila sama politika razvoja grada i načina kako zamišljamo njegovu budućnost, predstavljano kroz konkretne teme investicija, saobraćaja ili sličnih praktičnih pitanja koje su poznate svim građanima“, potvrdjuje Spasojević.

Znak za zvaničan početak kampanje još uvek nije oglašen pa javnosti u Valjevu ostaje da tek vidi koje su to ideje koje učesnici na izborima imaju pa i u kom pravcu će kampanje konkretno biti vodjene. Odnosno, da li će se sve svesti na kritiku aktuelnog režima, kada je opozicija u pitanju ili će ipak biti reči i planovima i projektima koji bi trebalo da unaprede život gradjana Valjeva.

Ono što je činjenica, jeste da vladajuća SNS na lokalu još ne reaguje na započete kampanje opozicionih protivnika , ali ni ne nagoveštava u kom pravcu će ići njihova kampanja .

O tome šta ko namerava da uradi za Valjevo pa i kakva se promena najavljuje , u kom pravcu i na koji način tek ćemo u Valjevu čuti, bar bi trebalo , a sudeći po rečima profesroa Spasojevića, tema u jednom trenutku mora biti planirani razvoj grada.

5 comments on “Spasojević: Lokalni izbori imaju svoju dinamiku pa i u Valjevu

  1. Opozicionar

    Gde Je a kampanja opozicije,ja je ne prepoznajem,skoro sve stranke opozicije nemaju gradske odbore,većina je u fazi povereništva,ko te stranke predstavlja,politički komesari postavljeni iz Beograda,moj profesore jedno je praksa dijametralno je teorija,Srbin hoće da vidi i zna čoveka a posebno voli pobednike,mora,da se napravi jadan pobednički front od ljudi koje narod voli,bez obzira šta su po zsnimanju

    Reply
      1. Miloš

        A jesi .li ti što znaš pročitao ovoga Opozicionara,bravo Opozicionar sve tačno,nego ti koji sve znaš si siguran sam naprednjak, sve pohvale opozicionaru

        Reply
  2. vuk

    Koga naprave na kalup ruske gubernije, njemu posle i turci dele lekcije iz demokratije i slobode.

    Reply
  3. Pera

    Ovaj profesore se izgleda malo pravi l***** !
    Kao da ne zna da ono što se dešava u državi, dešava se i u Valjevu ?
    Deli nam neke savete uvijene u oblandu ?

    Da li je ikad čuo za krađu izbora kaja se dešavala u Srbiji a dešavaće se i u Valjevu ?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.