Na današnji dan: Prve bombe pale su na Valjevo

Pre 25 godina na današnji dan pale su prve bombe na Valjevo u okviru oružane akcije NATO-a na SRJ . Za vreme NATO agresije Valjevo je bombardovano 25 puta.

printscreen/rtvmarsh

Te 1999. godine agresija NATO-a na SRJ počela je 24. marta i sirene su se oglasile u 20h širom Srbije i Crne Gore. Punih 20 dana na meti agresora bili su brojni gradovi , a u Valjevu prve bombe su pale na današnji dan u 5h I 31 minut .

Meta agresora bila je HK Krušik na koju je tog jutra ispaljeno pet projektila. Zatreslo se Valjevo , a dotadašnje nade da ćemo kao grad biti izuzeti iz bilo kog razloga od bombardovanja pale su u vodu.

Na meti napada u narednim mesecima najčešće je bio Krušik dok su procene da je na ovu fabriku palo oko 150 bombi. Ukupan broj projektila koji je pao na Valjevo i okolinu procenjuje se na 250.

U danima bombardovanja poginula su tri Valjevca, a povređeno je preko 50 građana.  U bombardovanju Valjeva je uništena zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama. U bombardovanju Valjeva srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća u Valjevu.

Život u Valjevu izgledao je potpuno drugačije tih dana . Počev od tog jutra 14. aprila sirene više nisu bile ignorisane, a svako ko je mogao napustio je grad.

U danima koji su usledili Valjevci su naučili šta znači i kako izgleda zamračivanje, koliko su bitna skloništa, koliko je važno da smo jedni drugima bliski .

Medju brojnim danima bombardovanja svakako se posebno izdvaja 2. maj kada je u 21.10h na Krušik bačena 51 tepih bomba pa su se na meti našle i stambene zgrade u naselju poznatom kao Kolonija. Iako su porušene zgrade obnovljene u ovom naselju i dalje na dubini od 11 metara „leži“ neeksplodirana avionska bomba.

Novim, mladjim, generacijama priča o bombardovanju Valjeva sada zvuči baš kao i priče o Drugom svetskom ratu onima koji su rodjeni nakon 1945. godine, nestvarno i nepojmljivo. Ali, svako ko je u Valjevu živeo u pomenutom periodu ima svoju verziju i svoju po svemu posebnu priču o tim danima.

Protesti na trgu , gostovanje pevača, nošenje meta takodje su vidjeni u našem gradu , podjednako kao i redovi ispred trafika, mahnito pravljenje zaliha namirnica, traženje lokatora,  a mnogi su na ovaj način saznali i šta zapravo znači radna obaveza u ratnom stanju.

Dani i noći prolazili su uz zviždanje sirena, štektanje PVO , zaglušujuće buke eksplozija.

U odbrani Valjeva nastradao je pilot Milenko Pavlović kome je Valjevo u znak zahvalnosti podiglo spomenik u blizini Krušika i svake godine na dan njegove pogibije 4. maja organizuje se polaganje venaca i na mesto gde su pali delovi njegovog aviona u Petnici.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (ili Operation Allied Force; Operacija Saveznička snaga), trajalo je od 24. marta do 10. 6. 1999. godine i deo je kosovskog rata 1996.-1999. To je bilo drugo važnije vojno uplitanje NATO-a nakon bombardovanja bosanskih Srba u operacija „Namerna sila“ 1995 i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena Drugog svetskog rata.

 

 

 

 

3 comments on “Na današnji dan: Prve bombe pale su na Valjevo

  1. мр Предраг М.Вулетић

    Први пројектил који је пао на Крушик,пао је на фабрику Крушик Акумулатори,Била је то ласерски вођена америчка ракета Меверик,која је направила огроман кратер пречника преко 10 и дубине неколико метара.
    У свој тој тузи и револту једна ствар баш нас је насмејала јер је у уништеној згради остао неким чудом само један зид и на њему окачена такође нетакнута Титова слика. Али нас је разбеснео и догађај осам година касније када смо сопственим снагама испред тек обновљене фабрике направили споменик од делова те ракете а који су нови власници са директором кога су они поставили Кристофером Чарлсом Батерсом хтели да склоне али смо их спречили.

    Reply
  2. Dragan

    bilo je tesko ali smo uspeli da pobedimo i obnovimo zemlju jer su nas vodili patriote kao i danas

    Reply
  3. Filip Veliki

    Bio sam na ruševinama valjevskog SUP-a, 1 sat posle delovanja rakete Tomahawk.
    Sećam se, da je sa druge strane magistrale, vlasnik kuće sa lepim dvorištem opisao rušenje zgrade SUP-a sa sledećim rečima:“ NIJE bilo eksplozije. Čuo se prigušeni zvuk, koji je pogođenu zgradu srušio velikim delom. Kao da je raketa imala usisno dejstvo“.
    Niko nije bio povređen.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.