Inovacije u susret BASICS+ 2024. i novoj Angio sali

Udruženje kardiologa Srbije uz partnere organizuje 17. BASICS+ u Novom Sadu sledeće nedelje, na kome će rezultate rada predstaviti  i valjevska angio sala. Ovakvi demonstracioni simpozijumi su prilika da se razmene iskustva i usvajaju najsavremenija tehnička i tehnološka rešenja u interventnoj kardiologiji.

Angio sala ZC Valjevo višestruko je značajna jer se svojim radom i rezultatima visoko kotira u stručnoj javnosti. Upravo zbog toga neretko su konsultanti i mentori profesori iz UKCS. U susret predstojećem BASICS+ simpozijumu, u angiosali je gostovao prof. dr Dejan Orlić iz UKCS i ovom prilikom po prvi put sa timom Valjevaca uradio kompleksnu PCI proceduru uz mehaničku cirkulatornu potpozu(IMPELA). Ova procedura je značajna jer se radi kod najtežih pacijenata koji su u stanju kardiogenog šoka hipotenzije. To su pacijenti kod kojih je akutno stanje dovelo do životne ugroženosti. Dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko – kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom naveo je značaj što je tim angiosale imao priliku da uradi proceduru sa cirkulatornom mehaničkom potporom jer je to procedura koja se radi kod najtežih pacijenata.

  • IMPELA je uređaj koji se plasira u srce i onda on reguliše i ispumpava faktički umesto srca krv iz leve komore i šalje je po celom organizmu obezbđujući perfuziju tj. normalnu zadovoljenost krvlju svih perifernih organa, pre svega bubrega, mozga, jetre. Pored niske frakcije pacijentkinju koju smo radili imala je jednu složenu koronarnu bolest krvnih sudova. To je jedna zahtevna procedura jer je faktički bilo između toga da li je pacijentkinja za operaciju ili da pokušamo da na ovaj način uradimo. Obzirom na njeno opšte stanje ovo je bio pravi način da se izvrši potpuna revaskularizacija. Svi pacijenti koji imaju akutni infarkt su po difoltu teški pacijenti i mi takvih zbrinemo od 30 do 35 mesečno. I pored savremenih mera lečenja još uvek 10% ljudi premine od posledica infarkta miokarda. Ako na mesečnom nivou računamo to je sigurno pet do deset pacijenata kojima bi mogla da pomogne IMPELA. Mi smo dobili podršku od same države da ovu metodu prvi put uradimo u Valjevu jer je ovaj uređaj izuzetno skup i nije ga puno nabavljeno da bi imao širu primenu. Nabavljeno je svega 35 za celu državu. Imali smo sreće da posle kliničkih centara, naš rad bude prepoznat i da krenemo ovo da radimo jer primamo veliki broj pacijenata iz celog regiona. Ovo je samo naš rad nametnuo kao potrebu da imamo i IMPELU da bismo mogli da i ovo radimo za najteže pacijente – rekao je dr Ivica Obradović.

Valjevska angiosala je 5. po broju procedura u Srbiji, odmah nakon kliničkih centara.

  • Najaktuelniji je svakako godišnji kongres BASICS+ koji nam predstoji i na njemu su već objavljeni podatci za 2023. Mi smo u 2023. ostvarili zapažene rezultate jer smo peta sala u Srbiji po ukupnom broju PCI procedura. Ispred nas su samo univerzitetski klinički centri. Takođe, po složenosti procedura smo isto u vrhu i to u smislu urađenih procedura na glavnom stablu, urađenih procedura sa imidžingom kao što su IVUS-OCT, kao i u funkcionalnoj proceni značajnosti stenoza gde smo drugi po broju tih procedura u prošloj godini, jer je samo „Dedinje“ ispred nas – naveo je dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko – kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom. Po raspoloživim podatcima, Institut Sremska Kamenica je u toku prošle godine uradio 2900 PCI procedura, UKCS ima 1799, a valjevska angiosala 1537, dalje „Dedinje“ beleži 2100 PCI procedura, „Zvezdara“ 1570 i KC Niš 1739 PCI procedura u 2023. godini.

Niz lepih vesti iz angiosale nastavlja se odmah posle praznika jer se već od 7. maja kreće u radove na ugradnji nove angiosale koja je proteklih meseci nabavljena zahvaljujuću Ministarstvu zdravlja i Vladi Republike Srbije.

– Najveća vest je svakao da 7. maja krećemo sa radovima jer je prošla cela procedura sa nabavkom nove angiosale. Prošle godine je pokrenuta čitava ta priča od strane naše uprave i uz podršku Ministarstva zdravlja smo dobili novu angio salu. Nova angio sala će zameniti našu prvu koja već 14 godina radi i za nju lagano ističe vreme u smislu tehničke podrške. Nadam se da ćemo već početkom jula raditi u novoj sali. Do sada smo neometano radili jer ova stara normalno funkcioniše, ali za budućnost i sad ćemo imati jedan period od dva meseca dok se nova ne postavi i nastavljamo dalje u istom tempu. Ova sala ide u istoriju i mi smo svi za nju emotivno vezani jer smo na njoj učili. Ima nas pet lekara subspecijalista koji svakodnevno rade i kojim je ovo prvo radno mesto, a na naše zadovoljstvo imamo i četiri mlada lekara koji se trenutno nalaze na obuci za interventnu kardiologiju. To je trenutno naša najveća snaga u angio Sali – zaključio je dr Obradović.

Prof. dr Dejan Orlić iz UKCS koji je nakon više godina došao u valjevsku angio salu istakao je zadovoljstvo zbog susreta sa timom kardiologa naše angio sale sa kojim može da sarađuje na jednom višem nivou.

– Danas smo radili jednu kompleksnu intervenciju sa stentom u glavnom stablu leve koronarne arterije i to su najkompleksnije intervencije kod bolesnika koji imaju oslabljenu funkciju srca uz pomoć mehaničke cirkulatorne potpor ekoja se popularno zove IMPELA koja praktično zamenjuje minutni volumen srca i obezbeđuje 4 do 4,3 litra u minuti. To nam je obezbedilo da najbezbednije izvedemo jednu ovako kompleksnu intervenciju. Pacijentkinja je sve vreme svesna i osećala se dobro inakon prestanka mehaničke cirkulatorne potpore. Maksimalno jedan dobar početak. Ako do sada nije bila u Njujorku, sad je bila u Njujorku, kao što bi tamo bila lečena tako je sada lečena u Valjevu – rekao je prof. dr Dejan Orlić, dodajući da nova angio sala stiže u prave ruke.

– Za svaku angio salu nije najvažnije da samo dođe nova sala za kateterizacije nego i da ima ljude. Ne samo lekare, nego i tehničare i medicinske sestre i radiološke tehničare. Nekada davno je bio uslov da svaka sala koja se otvori da bude spremna da radi 24 sata sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. Grad Valjevo je jedan od retkih u unutrašnjosti Srbije koji radi 24/7, od otvaranja, kao što radi Niš, kao što radi Kragujevac, a dalje nema jer su ostali još Klinički centar i Institut u Sremskoj Kamenici. Verujem da ta sala dolazi u prave ruke – rekao je prof. dr Dejan Orlić.

V.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić je reako da je ovo veliki dan za Zdravstveni centar Valjevo i angio salu jer smo uz pomoć profesora dr Dejana Orlića uspešno izveli komplikovanu kardiološku proceduru.

– Po prvi put je urađena jedna procedura u našoj ustanovi kada srce nije u stanju da ispumpa krv iz leve komore a neophodna je procedura na perifernim krvnim sudovima. To su stanja kada je pacijent hipotenzivan i kada je frakcija jako niska. Mi se sad ovom procedurom ubrajamo u red onih ustanova, odnosno u red malih broja ustanova u celoj Srbiji koje rade tu proceduru – naveo je v.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić, podsećajući da je naša angiosala na petom mestu po broju procedura u Srbiji.

Dr sci. med. Dušan Ružičić je pojasnio specifičnosti komplikovane PCI procedure koja je po prvi put urađena u angio sali u Valjevu.

  • To znači da je pacijentu uz pomoć uređaja IMPELA adekvatno omogućena hemodinamska stabilnost pacijenta tokom procedure jer je to neki vid zamene odnosno pojačanja rada srčanog mišića. Parametri pacijenta tokom procedure u smislu pulsa, pritiska i ostalog budu stabilni tako da na taj način obezbedimo da bezbedno završimo PCI proceduru. Mehanička cirkulatorna potpor aje nešto što se koristi i kod visoko rizičnih pacijenata za elektivne PCI procedure, ali kod najtežih u kardiogenom šoku. To može biti jedan od načina kako možemo spašavati ljude u najtežim kliničkim slikama. Zahvaljujući našem radu mi smo od strane Fonda uspeli da dobijemo dozvolu za sve ovo i na taj način ćemo što bolj emoći da lečimo i visoko rizične pacijente – rekao je dr sci. med. Dušan Ružičić, ističući prednosti ovog uređaja i procedure, zahvalivši se i menadžmentu i kolegama jer je mehanička potpora bila rezervisana ne za sve nego za pojedine ustanove tercijarnog nivoa.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.