Parking mesta – Bahatost ili rezervacija

Ukoliko na parking mestu pronadjete bilo kakav predmet poput čunja, merdevina ili stolice , to ne znači da je parking mesto rezervisano već se radi o bahatosti pojedinaca . Isti predmet možete ukloniti ili pozvati komunalnu policiju kako bi predmet uklonili , a počinioca kaznili. Rezervisano parking mesto je samo ono na kom je žutom bojom napisano slovo „R“. Kazne se kreću od 10 do 50 000 dinara.

U situaciji kada imamo relevantan manjak parking mesta najčešća slika koju vidjamo u gradu jeste da se na pojedinim parking mestima nalaze različiti predmeti. Najčešće čunjevi različitih boja , potom stolice , palete,, džakovi, daske nalaze se na parking mestima kao prepreka za aprkiranje . Oni koji misle da je to mesto rezervisano na ovaj način , varaju se .

„Rezervacija parking mesta predvidjena je cenovnikom JKP Vidrak, a na osnovu odluke Grada o parkiranju. Oni koji žele da rezervišu parking mesto mogu to učiniti po ceni od 9 396 dinara odnosno 8052 dinara na mesečnom nivou. U tom slučaju rešenje daje odeljenje za saobraćaj i zaštitu životne sredine , a naši zaposleni  potom izlaze na teren i obeležavaju rezervisano parking mesto žutom bojom iscrtavajući slovo R  sa dodatnim znakom.  Sve drugo što gradjani postavljaju na parking mesta ne znači rezervaciju i podložno je kažnjavanju“, objašnjava Nenad Beljić rukovodilac službe parking servisa u JKP Vidrak.

On kaže i da gradjani često prijavljuju i Vidraku pomenute pojave , ali da punu nadležnost ima komunalna policija i komunalna inspekcija jer se radi o nedozvoljenom zauzeću javne površine .

„U Valjevu ima oko 40 rezervisanih mesta trenutno , taj broj se menja . To su Poreska uprava, apoteke, Gradska uprava , različita pravna lica da ne nabrajamo sve , ali ta mesta su obeležena jasno. Oni koji imaju radnje mogu da rezervišu parking mesto ukoliko im je potrebno za poslovanje“, objašnjava Beljić.

Beljić navodi da komunalna policija i po pozivu i u rdovnoj kontroli reaguju .“ Imali smo mnogo problema sa poljoprivrednim apotekama na staroj pijaci gde su izlazili i inspektori i komunalni policajci . Dešava se da gradjani potom vrate te predmete ponovo i samim tim mogu ponovo biti kažnjeni , a kazne nisu male. Zaista imamo odličnu saradnju s a komunalnom policijom i inspekcijskim organima“.

Shodno gradskoj odluci o javnim parkiralištima član 43. i član 26 definišu kaznenu politiku za one koji na pomenuti način zauzmu parking mesto i to : za fizička lica 10 000 dinara , za preduzetnike 30 000 , pravna lica 50 000 i odgovorno lice u pravnom licu 10 000 dinara.

Beljić je za naredne dane najavio obeležavanje parking mesta i zamolio gradjane za razumevanje . „Proleće je period kada iznova iscrtavamo parking mesta kako bi ona bila vidljivija i jasnije uredjena . Zamolili bismo gradjane da imaju malo strpljenja ukoliko neki parking prostori budu zatvarani dok traje iscrtavanje. Isto tako bismo zamolili da se gradjani parkiraju unutar prostora odredjenog za aprkiranje da ne gaze belu liniju kako bi olakšali rad ljudima koji će mesta iscrtavati“, appelovao je Beljić.

 

19 comments on “Parking mesta – Bahatost ili rezervacija

  1. Dragana

    kaznjavaju ljude koji zaborave da posalju sms a pored onaj sto je zajahao trotoar ili zelenu povrsinu ili bilo koji drugi neobelezen prostor im se smeje. kada ce poceti da slikaju i kaznjavaju one koji se parkiraju na prostoru koji nije obelezen kao parking mesto? ispade pametan onaj koji se „snasao“.

    Reply
  2. Istina

    Zašto se dozvoljava rezervisanje mesta ispred robne kuće i drugim javnim parkinzima? Ko to rezerviše, ovi što imaju vlast, pare… Šta će i gde će da zastane običan građanin kada bude sve obeleženo žuto?
    Bruka i nedostatak intelektualne sposobnosti da se reši regulisanje saobraćaja u gradu isto kao i sa aerozagađenjem…
    Bruka.

    Reply
  3. Krca

    U Brace Velickovica na pocetku ulice radi automehanicar na crno puno mu dvoriste bagera i automobila,na ulici parkira auto otpad sada se nalaze takva tri automobila na trotoaru ,blizu je skola,deca ne mogu trotoarom.Gde je tu komunalna plicija,inspekcije rada na crno…

    Reply
  4. Vuk

    Kapacitet parking mesta je od pre 50 godina, ništa nije urađeno po tom pitanju. Izdaju se dozvole za gradnju stambenih zgrada stihijski, sa znatno manjim brojem parking mesta. Etažna garaža pod hitno i jednosmerne ulice Karađorđeva i Pantićeva, poprečne dvosmerne.

    Reply
    1. Ismail

      NIJE KAPACITET PARKING MESTA OD PRE 50 GODINA.
      PRE 50 GODINA JE BILO BAR DVA PUTA VIŠE PARKING MESTA. JA SAM TADA ŽIVEO U VALJEVU PA ZNAM.

      Reply
  5. Uključi mozak

    Vozilo Oko sokolovo košta oko 53.000€ prema pisanju medija . Za 6 mjeseci u Nisu od kada Oko sokolovo funkcionise naplatili preko 700.000€ od kazni. Samo budala ne vidi korist od izvodjenja reda sa parkiranjem po gradu. Taj novac u budžetu bi se mogao iskoristiti za pravljenje podzemnih parkinga a iznad njih bi bili parkovi trgovi kao u EU. Ima li pameti još uvek u našem gradu?

    Reply
  6. Лазар

    пар партијских функционера из свих партија су једнога дана одлучили наше тротоаре и наше паркинг површине експлоатисали,запослити партијске колеге као комуналне(ђубретаре) да изигравају некакву полицију а по новом милицију,потом оне неписмене што наплаћују паркинг.
    тако је дошло до свега.
    ЈКП видрак је пре узурпирања био у плусу, од како је увео наплату паркинг места без улагања осим фарбе,ЈКП видрак је нон стоп у минусу.
    марш стоко политичка

    Reply
  7. Угљеша

    Под број један, Ви сте господине Лазаре неписмени! Друго, нисте прецизни! Спомињете политику па не знам на шта алудира? Паркинг са овим типом наплате почео је са радом 2009 године. Треће: Нисам прочитао да је ЈКП „Видрак“ у минусу сем 2020 године и то 790 хиљада динара. Такође видео сам да огроман новац дају да одштетни захтеве поводом уједа паса луталица.

    Reply
  8. sin anarhije

    Zasto nema komentara velikog i do smrti odanog clana sekte na vlasti , koji sebe naziva dragan …. cim nema odgovora kao na sve u ovom raspalom drustvu , nema ga nigde … ali , ovde se ne radi o njemu vec o nivou dubioze do koje je dosao ovaj NEPISMEN i NEKULTURAN narod …

    Reply
    1. Милош Марјановић

      Dragan je realno sarkastičan. Nikako da je bot. Javno piše onako kako je

      Reply
  9. Pilot

    Samo znam, da od kad je uvedena naplata parkiranja u gradu, ja više nisam u stanju da uđem/izađem neometano na svoju kapiju ili parkiram ispred iste. Jer gospoda koja sađe da obavi šta ima, smatra da ima pravo ispred iste da se parkira.

    Reply
  10. IzGrada

    Kome se prijavljuju vozila bez tablica koja stoje godinama na parking mestima koja se ne naplacuju?

    Reply
  11. Levo smetalo

    Izameđu pošte, osnovnog suda, dunav osiguranja i prekršajnog suda postoji nekoliko rezervisanih parking mesta. Pitam se ko vrši kontrolu parkiranja i koje su kazne ako su na tim mestima parkirani privatni automobili zaposlenih u sudu?? Šta to znači, sud plaća R parking mesto da bi se sudija besplatno parkirao?? Da li se na njih zakon primenjuje?

    Reply
  12. Aleksa

    U Pantićevoj ulici od Vlade Danilovića ka Sinđelićevoj dva- tri mesta su non stop zauzeta. Na jednom mestu je cak i ograda ispred kafića a numerisano mesto! odmah na 15 m od tog mesta je jedna parkirana auto prrikolica…. Na trećem mestu se takođe neki materijal postavlja. Ondaneki investitori su u toku izvođođenja građevinskih radova istovarom peska zauzeli parking mesta.
    Oni parking kontrolori imaju foto aparat pa meka prođu u četvrtak i izveste šefa i direktora

    Reply
  13. Pecarsky

    A gde je 1.6 m prolaza za pesake pored svakog parking mesta? Tako pise u zakonu…. A kazne naplacujete za neplacen parking….

    Reply
  14. Dušan

    Totalno je nepravilno davati parking mesta na bilo kakvu drugu rezervaciju sem parkiranja automobila. Tim zauzecem za kafice i slicne namene se gube obelezena mesta za parkiranje. To ukinuti pod hitno.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.